Πολιτική απορρήτου Πολιτική cookie
Εκφυλιστική Αρθρίτιδα
Ορθοπαιδικές ΠαθήσειςΥγεία
0

Εκφυλιστική Αρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα, που είναι επίσης γνωστή ως εκφυλιστική αρθρίτιδα, αποτελεί μια μακροχρόνια παθολογική κατάσταση που επηρεάζει τα περίχωρα ιστούς μιας άρθρωσης και προκαλεί τη καταστροφή του χόνδρου που επενδύει την άρθρωση. Ορισμένες φορές, αναφέρεται ως “εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων” ή απλά “φθορική αρθρίτιδα”. Αυτή η μορφή αρθρίτιδας συχνά απορρέει από τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης και συνδέεται με την συχνή χρήση και περιστασιακά την υπερβολική φόρτωση σε συγκεκριμένες αρθρώσεις.

Η καταστροφή των ιστών μπορεί να επιταχύνει την πρόοδο της πάθησης, ανεξαρτήτως της αιτίας της. Αυτή η πάθηση επιφέρει τη δημιουργία μιας ανωμαλίας στην επιφάνεια του χόνδρου, με περιοχές που έχουν ανάγλυφη υφή αντί για την προηγούμενα ομαλή υφή. Αυτό οδηγεί σε περιορισμένη κίνηση της άρθρωσης και μπορεί να προκαλέσει πόνο. Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη μορφή αρθρίτιδας και επηρεάζει σχεδόν όλους τους ανθρώπους σε κάποιο βαθμό μέχρι την ηλικία των 80 ετών.

Σε νεώτερες γενιές, οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας λόγω τραυματισμών. Ωστόσο, μετά την ηλικία των 70 ετών, δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα φύλα όσον αφορά την εμφάνιση της πάθησης. Οι ενδείξεις της εκφυλιστικής αρθρίτιδας περιλαμβάνουν πόνο, πρήξιμο και περιορισμένη κίνηση στην άρθρωση, με τον πόνο να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια του πρωινού και μετά από περίοδο αδράνειας. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να εμφανιστούν στα δάκτυλα των χεριών, στα δάκτυλα των ποδιών, στον αυχένα και στη μέση.

Για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, η συνήθης προσέγγιση περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία και ιατρικές παρεμβάσεις. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν ενέσεις για την ανακούφιση του πόνου και τη διατήρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων. Σε προχωρημένα στάδια, η χειρουργική παρέμβαση μπορεί να εξεταστεί ως επιλογή. Η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας συνήθως γίνεται με συνδυασμό κλινικής εξέτασης, ιατρικού ιστορικού και απεικονιστικών εξετάσεων, όπως ακτινογραφίες ή μαγνητικές τομογραφίες. Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας περιλαμβάνει ποικίλες προσεγγίσεις, ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσης, περιλαμβανομένων τόσο συντηρητικών όσο και χειρουργικών επιλογών.

Διαβάστε  Οστικό οίδημα

Εκφυλιστική Αρθρίτιδα – Συντηρητικές Προσεγγίσεις για τη Θεραπεία

Οι μη επεμβατικές μεθόδοι για τη διαχείριση της εκφυλιστικής αρθρίτιδας περιλαμβάνουν:

  1. Μείωση Σωματικού Βάρους: Η μείωση του σωματικού βάρους μπορεί να ανακουφίσει τον φόρτο που ασκείται στις αρθρώσεις, βοηθώντας στην ανακούφιση του πόνου.
  2. Χαμηλής Έντασης Ασκήσεις: Η πρακτική ασκήσεων που δεν υπερφορτώνουν τις αρθρώσεις μπορεί να βελτιώσει την ευελιξία και την κινητικότητα.
  3. Φαρμακευτική Αγωγή: Χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ή κορτικοστεροειδών για την ανακούφιση του πόνου και τη μείωση της φλεγμονής.
  4. Φυσικοθεραπεία: Προγράμματα φυσικοθεραπείας μπορούν να βελτιώσουν την κινητικότητα των αρθρώσεων και να μειώσουν τον πόνο.

Σε περιπτώσεις όπου οι προαναφερθείσες προσεγγίσεις δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, μπορεί να εξεταστεί η δυνατότητα χειρουργικής επέμβασης.

Μια συνηθισμένη χειρουργική προσέγγιση σε προχωρημένες περιπτώσεις εκφυλιστικής αρθρίτιδας είναι η αντικατάσταση της κατεστραμμένης άρθρωσης με μια τεχνητή. Στη συνέχεια, η φυσικοθεραπεία αναδεικνύεται ως σημαντικό κομμάτι της ανάρρωσης μετά την επέμβαση, επαναφέροντας την λειτουργικότητα της νέας άρθρωσης.

Ο στόχος της θεραπείας για την εκφυλιστική αρθρίτιδα είναι να διατηρηθεί η καθημερινή δραστηριότητα του ασθενούς και να ανακουφιστούν τα συμπτώματα και ο πόνος. Ενώ η πλήρης θεραπεία δεν είναι πάντα εφικτή λόγω της εκφυλιστικής φύσης της πάθησης, η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί και να ελεγχθεί. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η συνεργασία ανάμεσα στον ασθενή και τον ειδικό φυσικοθεραπευτή, καθώς αυτή αποτελεί βασικό παράγοντα για την επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Θα αξιολογηθεί προσεκτικά η κατάσταση του ασθενούς, με στόχο να δημιουργηθεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας που θα επικεντρωθεί στη βελτίωση της ελαστικότητας και της ισχύος των μυών του ισχίου, προκειμένου να διατηρηθεί η σωστή λειτουργία της άρθρωσης. Το πρόγραμμα θεραπείας θα περιλαμβάνει διάφορες τεχνικές και προσεγγίσεις, μεταξύ των οποίων:

  • Θεραπευτική Μάλαξη
  • Ηλεκτροθεραπεία
  • Θεραπεία TECAR
  • Κινητοποίηση της Άρθρωσης
  • Παγοθεραπεία
  • Θερμά Επιθέματα
  • Υδροθεραπεία
  • Ασκήσεις Ενδυνάμωσης
  • Ασκήσεις Βελτίωσης Ελαστικότητας και Ισορροπίας
Διαβάστε  Πόνος στη Μέση - Αίτια & Αντιμετώπιση

Επίσης, ο ασθενής θα εκπαιδευτεί για το πώς να αποφεύγει δραστηριότητες που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, καθώς και πώς να συμμετέχει σε δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφισή του. Οι ασκήσεις και οι θεραπευτικές προσεγγίσεις θα συνεισφέρουν στην επαναφορά της κινητικότητας, της δύναμης και της ευελιξίας της πληγείσας άρθρωσης. Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Αναστάσιος Σκαρδούτσος παρέχει εξατομικευμένη προσέγγιση για κάθε ασθενή, εξασφαλίζοντας την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *