Πολιτική απορρήτου Πολιτική cookie
Ορθοπεδικός (3)
Αρθροπλαστικές ΕπεμβάσειςΥγεία
1

Αρθροπλαστική Ισχίου – Απαντήσεις από τον Ορθοπεδικό Χειρουργό Σκαρδούτσο

Συνέντευξη με τον χειρουργό ορθοπαιδικό Αναστάσιο Σκαρδούτσο σχετικά με την αρθροπλαστική ισχίου:

Τι είναι η αρθροπλαστική ισχίου και πότε απαιτείται;

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία  αντικαθίσταται η φυσική άρθρωση του ισχίου από ένα τεχνητό  εμφύτευμα. Απαιτείται όταν ο ασθενής πάσχει από σοβαρή οστεοαρθρίτιδα του ισχίου η οποία του προκαλεί έντονο πόνο και επιδεινώνει την ποιότητα ζωής.

Ποιοι είναι οι στόχοι της αρθροπλαστικής ισχίου;

Ο κύριος στόχος της αρθροπλαστικής ισχίου είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η ποιότητα ζωής βελτιώνεται όταν ο ασθενής δεν πονάει και βελτιώνεται η λειτουργικότητα και η κινητικότητα του ισχίου. Έτσι μπορεί να εκτελεί όλες τις απλές καθημερινές δραστηριότητες χωρίς περιορισμούς και να έχει αθλητική δραστηριότητα.

Ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος για να υποβληθεί κάποιος σε αρθροπλαστική ισχίου;

Ο ακριβής χρόνος για την αρθροπλαστική ισχίου καθορίζεται από τον χειρουργό και εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και την κατάσταση του ισχίου. Συνήθως, προτείνεται όταν ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στις μη χειρουργικές αγωγές, όπως οι φαρμακευτικές αγωγές και η φυσικοθεραπεία, και ο πόνος και η αναπηρία επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινή του ζωή.

Πως διενεργείται η επέμβαση αρθροπλαστικής ισχίου;

Κατά τη διάρκεια της αρθροπλαστικής αφαιρείται η φυσική άρθρωση, προετοιμάζεται το οστό για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος και προσαρμόζεται η νέα τεχνητή άρθρωση. Σε ασθενείς με καλή ποιότητα οστού δεν χρησιμοποιείται ιατρικό τσιμέντο. Τα δύο κύρια τμήματα της άρθρωσης, η κοτύλη και ο στιλεός, είναι μεταλλικά κατά κανόνα από τιτάνιο. Τα εμφυτεύματα είναι σε διάφορα μεγέθη, έτσι ώστε ο χειρουργός να προσαρμόζει εξατομικευμένα το κατάλληλο για τις διαστάσεις των οστών.

Διαβάστε  Πώς να επιλέξετε τον καλύτερο ορθοπαιδικό;

Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις ή επιπλοκές που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος μετά την αρθροπλαστική ισχίου;

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια πολύ ασφαλής επέμβαση. Όταν διενεργείται από  σωστά εκπαιδευμένους κι έμπειρους χειρουργούς τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ καλά. Όπως βλέπουμε και στο σουηδικό μητρώο αρθροπλαστικής, το παλιότερο και μεγαλύτερο μητρώο, πάνω απο 95% των ασθενών είναι πολύ ευχαριστημένοι από την επέμβαση. Παρόλαυτα υπάρχει ένα μικρό ποσοστό επιπλοκών.

Οι πιθανές επιπλοκές ειναι η περιπροθετική λοίμωξη, η ανισοσκελία, η θρόμβωση, η εξάρθρωση, ο τραυματισμός αγγείων και νεύρων.Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν με επιτυχία και απολαμβάνουν τη βελτιωμένη λειτουργία του ισχίου μετά την επέμβαση.

Ποιες είναι οι συμβουλές που θα δώσετε σε κάποιον που πρόκειται να υποβληθεί σε αρθροπλαστική ισχίου;

Συμβουλεύω τους ασθενείς να προετοιμαστούν πριν από την επέμβαση με φυσική θεραπεία για τον ενδυνάμωση των μυών, καθώς και να ενισχύσουν τη γενική τους φυσική κατάσταση. Επίσης, να ακολουθήσουν τις οδηγίες του γιατρού τους σχετικά με την προετοιμασία και τον μετεγχειρητικό τρόπο ζωής, όπως τον περιορισμό της κατανάλωσης ορισμένων φαρμάκων, το κάπνισμα και την ακολουθία των φυσιοθεραπευτικών ασκήσεων.

Είναι σημαντικό να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες και να ακολουθήσουν την πορεία της ανάρρωσης με την υποστήριξη κλινικού επισκέπτη ή φυσιοθεραπευτή.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Αναστάσιο Σκαρδούτσο για τον χρόνο του και τις πολύτιμες πληροφορίες που μας παρείχε σχετικά με την αρθροπλαστική ισχίου. Η εμπειρία και η ειδίκευσή του αποτελούν πολύτιμο πόρο για την κοινότητα και τους ασθενείς που χρειάζονται αυτήν την επέμβαση.

Eξατομικευμένη αντιμετώπιση των ορθοπεδικών
σας προβλημάτων υπό την τήρηση των Ευρωπαϊκών πρωτοκόλλωνDr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική

skardoutsos.gr

Διαβάστε  Oξύς αθλητικός τραυματισμός

One thought on “Αρθροπλαστική Ισχίου – Απαντήσεις από τον Ορθοπεδικό Χειρουργό Σκαρδούτσο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *