Πολιτική απορρήτου Πολιτική cookie
Τροχαντηρίτιδα
Ορθοπαιδικές ΠαθήσειςΠαθήσεις στο Ισχίο
0

Τροχαντηρίτιδα

Η παθολογία που αναφέρεται συχνά ως “τροχαντηρίτιδα” αποτελεί μία κοινή πηγή πόνου στο περιφερικό μέρος του ισχίου και επισυνάπτεται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών, κυρίως λόγω της δομής της λεκάνης. Αποτελεί αιτία πόνου στο ισχίο για περίπου το 10-20% των ασθενών που αναζητούν ιατρική βοήθεια λόγω αυτού του πόνου στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, με μια συχνότητα εμφάνισης που φτάνει τους 1,8 ασθενείς ανά 1000 ανά έτος.

Η φλεγμονή του τροχαντήρα επηρεάζει την περιοχή του ισχίου που αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο στη στήριξη και τη σταθερότητα κατά την κίνηση, όπως κατά το περπάτημα και το άλμα. Η αρθρώσεις του ισχίου αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες και πιο ανθεκτικές αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος. Η φλεγμονή εστιάζεται στο άνω και εξωτερικό μέρος του μηριαίου οστού, ακριβέστερα στο θύλακα που βρίσκεται επάνω από τον τροχαντήρα και κάτω από τη λαγονοκνημιαία ταινία.

Η πάθηση αυτή εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που είναι ενεργά και ασκούνται τακτικά, όπως περπατούν, τρέχουν ή κάνουν ποδήλατο. Επιπλέον, άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση της τροχαντηρίτιδας περιλαμβάνουν ρήξεις μυών, τραυματισμούς του ισχίου, κακή στάση του σώματος, χειρουργικές επεμβάσεις στο ισχίο, ενσωματωμένα στοιχεία στο ισχίο, διαταραχές του θυρεοειδούς, και οστικές εκβλαστήσεις στο ισχίο ή το μηρό. Επίσης, ανισοσκελίες μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση αυτής της πάθησης.

Συμπτώματα Τροχαντηρίτιδας

Η πρώτη ένδειξη της συγκεκριμένης πάθησης εμφανίζεται κατά την αίσθηση πόνου στην εξωτερική περιοχή του ισχίου.

Αρχικά, ο πόνος μπορεί να είναι έντονος, αλλά στη συνέχεια, θα εξελιχθεί σε σταδιακά αυξανόμενη ένταση. Ο πόνος εντείνεται κατά την κίνηση του ισχίου, ειδικά κατά την κάθοδο από σκάλες.

Διαβάστε  Ρήξη Μηνίσκου, Αίτια, Συμπτώματα, Θεραπεία

Αν η πάθηση παραμείνει ανεπηρέαστη, ο πόνος διαδίδεται στο άνω μέρος του ποδιού. Ενδέχεται να αισθάνεστε πόνο όταν κοιμάστε στην πλευρά του πληγωμένου ισχίου ή όταν σηκώνεστε από μια καρέκλα. Η άρθρωση γίνεται ακαμψία και ο ισχίος γίνεται ευαίσθητος στην αφή. Ο πόνος επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, ειδικά όταν κοιμάστε στην ίδια θέση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Μπορείτε επίσης να αισθάνεστε πόνο στον γλουτό.

Σε ακραίες περιπτώσεις, το ισχίο μπορεί να παρουσιάσει κόκκινισμα και πρηξίματα.

Εάν αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα τροχαντηρίτιδας για περισσότερο από δύο εβδομάδες χωρίς βελτίωση, συνιστάται η επίσκεψη σε ιατρό.

Διάγνωση

Η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση είναι σημαντική, καθώς η καθυστέρηση ή η κακή διαχείριση μπορεί να δυσκολέψει την αντιμετώπιση της πάθησης. Συχνά, η τροχαντηρίτιδα συγχέεται με κοινές πηγές πόνου στο ισχίο, όπως η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου και ο πόνος από την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Η ερώτηση “μπορείτε να φορέσετε παπούτσια και κάλτσες με άνεση;” είναι χρήσιμη για τη διάκριση από την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου – οι ασθενείς με τροχαντηρίτιδα δεν θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες σε αυτή τη δραστηριότητα.

Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς και στην κλινική εξέταση. Επιπλέον εξετάσεις όπως ακτινογραφίες, σκιαγράφημα ή μαγνητική τομογραφία μπορεί να απαιτηθούν για να εξαιρεθούν τραυματισμοί ή άλλες παθήσεις που μπορεί να παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα.

Θεραπεία της Τροχαντηρίτιδας

Οι θεραπείες είναι κυρίως συντηρητικές και μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα στο σπίτι. Μερικές πιθανές περιλαμβάνουν:

Πάγο. Εφαρμογή παγοκύστης στο ισχίο κάθε 4 ώρες για 20-30 λεπτά κάθε φορά. Η κρυοθεραπεία μπορεί να μειώσει τον πόνο, τη φλεγμονή και το πρήξιμο.

Διαβάστε  Κατάγματα κοπώσεως - Θεραπεία - Οδηγός

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και η δικλοφενακη μπορούν να μειώσουν τον πόνο και το πρήξιμο.

Τοπικές ενέσεις κορτικοστεροειδών. Η εισαγωγή κορτιζονούχων σκευασμάτων στον τροχαντήρα μπορεί να ανακουφίσει τη φλεγμονή.

Θεραπεία με κρουστικό υπέρηχο. Αυτή η θεραπεία μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή.

Ο ορθοπεδικός θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα προτείνει ανάλογη θεραπεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *