Η ορθοπεδική παίδων ασχολείται με τα προβλήματα του μυοσκελετικού συστήματος σε παιδιά.
Λόγω των ιδιαιτεροτήτων της ανάπτυξής τους, η παρακολούθηση από παιδορθοπεδικό είναι σημαντική για την έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων.
Οι τραυματισμοί στα παιδιά διαφέρουν από εκείνους των ενηλίκων, επομένως η γνώση τους είναι ουσιώδης για αποτελεσματική αντιμετώπιση.
Μεταξύ των συχνότερων παθήσεων και προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε είναι η δυσπλασία ισχίου. Περίπου 4% των νεογνών γεννιούνται με αυτή την κατάσταση, η οποία, αν δεν ανιχνευθεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η οστεοαρθρίτιδα. Η διάγνωση γίνεται με υπερηχογράφημα και η αντιμετώπιση με κατάλληλο νάρθηκα οδηγεί στη σωστή ανάπτυξη του ισχίου, προλαμβάνοντας τα προβλήματα στο μέλλον.
Σκολίωση στα παιδιά: Οδηγός για τους Γονείς
Η σκολίωση αποτελεί μια από τις πιο συχνές παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης στα παιδιά, επηρεάζοντας περίπου το 3% των παιδιών ηλικίας 10 έως 18 ετών. Οι γονείς πρέπει να είναι ενήμεροι για την ασθένεια αυτή και τα σχετικά συμπτώματα.
Τα αίτια της σκολίωσης είναι ποικίλα. Σε περίπου 80% των περιπτώσεων, η αιτία παραμένει άγνωστη, ενώ μπορεί επίσης να οφείλεται σε νευρομυϊκές παθήσεις, συγγενείς ανωμαλίες ή τραυματισμούς.
Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν την ορατή καμπύλωση της σπονδυλικής στήλης, καθώς και πόνο στην πλάτη, κούραση, δυσκολία στην αναπνοή, ανισομεγέθεια ισχίου και προεξοχή της ωμοπλάτης.
Η διάγνωση γίνεται μέσω σωματικής εξέτασης και ακτινογραφιών.
Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα της καμπύλης και την ηλικία του παιδιού. Σε περιπτώσεις ελαφράς σκολίωσης, μπορεί να απαιτείται μόνο παρακολούθηση κάθε λίγους μήνες, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ενδέχεται να απαιτηθεί θεραπεία με κηδεμόνα, φυσικοθεραπεία ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση.
Ποιες είναι οι δυνατότητες που έχουν οι γονείς;
Όταν ανησυχείτε για την υγεία του παιδιού σας, η πρώτη κίνηση πρέπει να είναι η επίσκεψη σε έναν ιατρό. Ο ιατρός μπορεί να αξιολογήσει την κατάσταση του παιδιού σας και να σας παραθέσει τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας.
Στην περίπτωση παθήσεων των κάτω άκρων, όπως η βλαισοπτερνοποδία, η πλατυποδία και η κοιλοποδία, που μπορεί να είναι κληρονομικές ή να συνδέονται με νευρολογικές διαταραχές, οι γονείς μπορούν να υποστηρίξουν το παιδί τους προσφέροντάς τους ειδικά ορθωτικά πέλματα και να προωθήσουν φυσιοθεραπεία για την ενίσχυση των μυών των ποδιών.
Όσον αφορά τις παθήσεις του ισχίου, όπως η αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου, οι γονείς μπορούν να ενεργοποιηθούν στην παρακολούθηση και την αγωγή του παιδιού τους, σε συνεργασία με τον ιατρό, προκειμένου να διασφαλίσουν την κατάλληλη θεραπεία.
Σε περιπτώσεις καταγμάτων και φλεγμονών των οστών και των αρθρώσεων, οι γονείς μπορούν να στηρίξουν το παιδί τους προσφέροντάς τους την αναγκαία φροντίδα και υποστήριξη κατά τη διάρκεια της θεραπείας, και να επιδιώξουν την αντιμετώπιση του προβλήματος με την κατάλληλη ιατρική παρέμβαση.
Όσον αφορά τις μυοσκελετικές παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα, η τενοντίτιδα και το σύνδρομο πόνου στις αυξανόμενες φάσεις, οι γονείς μπορούν να συμβάλουν στην άμεση διαχείριση του πόνου και της φλεγμονής μέσω της παροχής ορθοπεδικών βοηθημάτων, της συμμετοχής στις φυσικοθεραπευτικές συνεδρίες και της ενθάρρυνσης της ακολούθησης του ιατρικού προγράμματος θεραπείας.
Ραιβογονία και Βλαισογονία: Συμπτώματα, Αιτίες και Θεραπεία
Η ραιβογονία και η βλαισογονία είναι παθήσεις που συνδέονται με τον άξονα του κέντρου βάρους των κάτω άκρων.
Ραιβογονία: Ορισμός: Κατάσταση όπου τα γόνατα ακουμπούν μεταξύ τους όταν τα πόδια είναι ίσια. Συχνότητα: Συνήθης σε μωρά έως τα 2 έτη. Φυσιολογική: Συνήθως προκαλείται από την ανάπτυξη μυών και οστών. Πιθανή Παθολογία: Εάν διατηρηθεί μετά τα 2 έτη ή αν το παιδί περπατάει στις μύτες των ποδιών ή νιώθει πόνο. Αίτια: Γενετικοί παράγοντες, ραχίτιδα, παχυσαρκία, ραγδαία ανάπτυξη. Θεραπεία: Ανάλογα με τη σοβαρότητα και την ηλικία, μπορεί να περιλαμβάνει ορθοπεδικά βοηθήματα, ασκήσεις ή ακόμη και χειρουργική επέμβαση.
Βλαισογονία: Ορισμός: Κατάσταση όπου οι αστράγαλοι ακουμπούν μεταξύ τους όταν τα πόδια είναι ίσια. Συχνότητα: Συνήθης σε μωρά από 3 έως 4 ετών. Φυσιολογική: Συνήθως προκαλείται από την ανάπτυξη μυών και οστών. Πιθανή Παθολογία: Εάν εμφανίζεται πριν τα 2 έτη ή διατηρείται μετά τα 10-12, ή αν το παιδί νιώθει πόνο. Αίτια: Γενετικοί παράγοντες, ραχίτιδα, παχυσαρκία, ραγδαία ανάπτυξη, τραυματισμοί. Θεραπεία: Ανάλογα με τη σοβαρότητα και την ηλικία, μπορεί να περιλαμβάνει ορθοπεδικά βοηθήματα, ασκήσεις, φυσικοθεραπεία ή ακόμη και χειρουργική επέμβαση.
Η ανισοσκελία, επίσης γνωστή ως “Λειτουργική Συντομία Άκρων”, είναι μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ανισότητα στο μήκος των κάτω άκρων. Αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει το μηριαίο οστό, την κνήμη ή και τα δύο οστά.
Τα αίτια της ανισοσκελίας μπορεί να είναι ποικίλα και περιλαμβάνουν γενετικούς παράγοντες, τραυματισμούς, λοιμώξεις, νόσους και συγγενείς ανωμαλίες όπως η ημιπλασία ή η δυσπλασία ισχίου.
Τα συμπτώματα της ανισοσκελίας μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στα πόδια, στους γοφούς ή στην πλάτη, κούραση κατά τη βάδιση, δυσκολία στο τρέξιμο ή στο ανέβασμα σκάλας, αλλά και ορατή διαφορά στο μήκος των ποδιών.
Η θεραπεία της ανισοσκελίας εξαρτάται από την αιτία και τη σοβαρότητα του προβλήματος. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει παρακολούθηση από τον ιατρό, χρήση υποδημάτων ανύψωσης, ορθοπεδικές επεμβάσεις ή φυσικοθεραπεία.
Η ανισοσκελία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής του παιδιού, προκαλώντας πόνο, κούραση, δυσκολίες στην κίνηση και ψυχολογικά προβλήματα.
Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ορθοπεδικό εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα στο παιδί σας, καθώς η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων και στην εξασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης του παιδιού.