Πολιτική απορρήτου Πολιτική cookie
Ολική αφαίρεση μηνίσκου
Ορθοπαιδικές ΠαθήσειςΠαθήσεις στο Γόνατο
0

Ολική αφαίρεση μηνίσκου

Η Ολική αφαίρεση μηνίσκου είναι μια χειρουργική διαδικασία όπου γίνεται η πλήρης αφαίρεση του μηνίσκου από το γόνατο.

Οι μηνίσκοι αποτελούν δύο σημαντικές ινοχόνδρινες δομές που βρίσκονται ανάμεσα στον μηρό και την κνήμη, και έχουν τον ρόλο να απορροφούν κραδασμούς και να διασφαλίζουν τη σταθερότητα της αρθρώσεως. Η απόφαση για ολική αφαίρεση μηνίσκου λαμβάνεται σπάνια και κυρίως όταν η ρήξη του μηνίσκου είναι σοβαρή και δεν μπορεί να επιδιορθωθεί με επισκόπηση, ενώ η εναλλακτική μερική αφαίρεση δεν είναι αποτελεσματική.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αφαίρεση του μηνίσκου είναι αναγκαία για την ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή, επιτρέποντας ταυτόχρονα τη σωστή λειτουργία της αρθρώσεως.

Σήμερα, η ολική αφαίρεση μηνίσκου πραγματοποιείται μέσω αρθροσκόπησης, μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική όπου γίνονται μικρές τομές και ο χειρουργός εισέρχεται στην αρθρώση.

Με τη χρήση ενός μικρού οργάνου με κάμερα, γνωστού ως αρθροσκόπιο, και ενός λεπτού εργαλείου για την εξαγωγή, μπορεί να πραγματοποιηθεί η ολική αφαίρεση του μηνίσκου. Αυτή η διαδικασία είναι συνήθως ασφαλής, με πολύ σπάνιες επιπλοκές, όπως αιμορραγία και λοίμωξη.

Η ανάρρωση μετά την ολική αφαίρεση του μηνίσκου μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό. Ο ασθενής θα πρέπει να χρησιμοποιεί πατερίτσες για αρκετές εβδομάδες και να αποφεύγει δραστηριότητες που ασκούν πίεση στο γόνατο. Η φυσικοθεραπεία είναι απαραίτητη για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της δύναμης και της κινητικότητας του γόνατος.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ολική αφαίρεση του μηνίσκου έχουν αυξημένο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν προβλήματα οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο. Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια πάθηση που προκαλεί φθορά του αρθρικού χόνδρου και μπορεί να εξελιχθεί στο μέλλον.

Διαβάστε  Δυσπλασία του ισχίου

Αρχικά, τα αποτελέσματα της ολικής αφαίρεσης του μηνίσκου είναι θετικά και οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες χωρίς προβλήματα.

Ωστόσο, είναι κρίσιμο να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του γιατρού τους κατά την διαδικασία αποκατάστασης και να προσαρμόζουν τη φυσικοθεραπεία στο χρονοδιάγραμμα που τους έχει οριστεί.

Αξιοσημείωτα γεγονότα που πρέπει να ενημερώνεστε σχετικά με την ολική αφαίρεση μηνίσκου: Πρόκειται για μια σπάνια διαδικασία, η οποία συνήθως πραγματοποιείται μόνο όταν η ρήξη του μηνίσκου είναι σοβαρή. Συνήθως, γίνεται με τη χρήση αρθροσκόπησης, μιας ελάχιστα επεμβατικής τεχνικής. Οι πιο συνήθεις επιπλοκές περιλαμβάνουν αιμορραγία ή λοίμωξη.

Η αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες, ενώ οι ασθενείς έχουν αυξημένο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο. Σε περίπτωση που έχετε υποβληθεί σε ολική αφαίρεση μηνίσκου, είναι κρίσιμο να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας κατά την περίοδο ανάκτησης. Η φυσικοθεραπεία αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την επανακτηση της δύναμης και της κινητικότητας στο γόνατο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *