Καλησπέρα κ. Σταθέλλη, ευχαριστούμε που αποδεχθήκατε την πρόσκληση για αυτήν τη συνέντευξη. Θα θέλαμε να συζητήσουμε μαζί σας το θέμα του πόνου στο γόνατο και την αντιμετώπισή του.
Θα μπορούσατε να μας πείτε ποιες είναι οι κύριες αιτίες που προκαλούν πόνο στο γόνατο;
Δρ. Σταθέλλης: Καλησπέρα και ευχαριστώ για την πρόσκληση. Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Οι κύριες αιτίες περιλαμβάνουν τραυματισμούς, φλεγμονές, φυσιολογική φθορά των αρθρώσεων λόγω γήρατος καθώς και χρόνιες παθήσεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες μορφές τραυματισμών που προκαλούν πόνο στο γόνατο;
Δρ. Σταθέλλης: Οι συνηθέστεροι τραυματισμοί που προκαλούν πόνο στο γόνατο είναι οι ρήξεις των χιαστών, οι ρήξεις των μηνίσκων, οι τραυματισμοί του χόνδρου, τα κατάγματα και η αστάθεια της επιγονατίδας.
Ποιες είναι οι μέθοδοι διάγνωσης που χρησιμοποιούνται για τον πόνο στο γόνατο;
Δρ. Σταθέλλης: Η διάγνωση του πόνου στο γόνατο απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Αρχικά πραγματοποιούμε μια συνομιλία με τον ασθενή για να κατανοήσουμε τα συμπτώματα και την εξέλιξη του προβλήματος.
Στη συνέχεια πραγματοποιούμε τη κλινική εξέταση για να εκτιμήσουμε την κινητικότητα της άρθρωσης, την ύπαρξη υγρού στο γόνατο και να εκτελέσουμε ταυτόχρονα τις δοκιμασίες για τον έλεγχο της ακεραιότητας των μηνίσκων και των χιαστών. Επιπλέον, μπορούμε να αξιολογήσουμε το γόνατο μέσω ακτινογραφιών, μαγνητικής τομογραφίας (MRI) ή και υπερήχου.
Ποιες είναι οι μέθοδοι αντιμετώπισης του πόνου στο γόνατο;
Δρ. Σταθέλλης: Η αντιμετώπιση του πόνου στο γόνατο εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συντηρητική θεραπεία με φυσικοθεραπεία, αποφόρτιση, ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορεί να είναι επαρκής. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να απαιτηθεί για την επιδιόρθωση των βλαβών, όπως είναι οι ρήξεις των μηνίσκων ή των χιαστών. Η συνηθέστερη χειρουργική αντιμετώπιση πλέον είναι η αρθροσκόπηση, μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με την οποία μπορούμε να δούμε μέσω μίας κάμερας με ακρίβεια το αίτιο του προβλήματος και ταυτόχρονα να το διορθώσουμε.
Υπάρχουν κάποια μέτρα πρόληψης που μπορούμε να λάβουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης πόνου στο γόνατο;
Δρ. Σταθέλλης: Ναι, ορισμένα μέτρα πρόληψης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πόνου στο γόνατο. Πρώτα απ’ όλα, η άσκηση και η ενδυνάμωση των μυών γύρω από το γόνατο είναι σημαντική για την υποστήριξη και προστασία της άρθρωσης. Επιπλέον, η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, η αποφυγή υπερβολικού φορτίου κατά τη διάρκεια φυσικών δραστηριοτήτων και η χρήση κατάλληλου εξοπλισμού για το άθλημα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη τραυματισμών.
Σας ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες σας και τον χρόνο σας, κ. Σταθέλλη. Έχετε κάποιο τελευταίο μήνυμα για τους αναγνώστες μας;
Δρ. Σταθέλλης: Θα ήθελα να επισημάνω πόσο σημαντικό είναι να δίνουμε προσοχή στην υγεία των γονάτων μας και να μην αγνοούμε τον πόνο ή τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάζονται. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε πόνο στο γόνατο, συνιστώ να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση και σχέδιο αντιμετώπισης. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκαταστήσετε την κινητικότητα και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.
Απόστολος Σταθέλλης, MD, PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος –
AGA Arthroskopeur
Αρθροσκοπική Χειρουργική Άνω & Κάτω Άκρου
Ειδικευθείς στην Sportklinik-Stuttgart, Γερμανία
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ulm, Γερμανία
Αριστούχος Ιατρικής Σχολής Αθηνών