Πολιτική απορρήτου Πολιτική cookie
Περιοστίτιδα Κνήμης
Ορθοπαιδικές ΠαθήσειςΠαθήσεις στο ΠόδιΥγεία
0

Περιοστίτιδα Κνήμης: Συμπτωματα, Διάγνωση και Θεραπεία

Η περιοστίτιδα της κνήμης, γνωστή και ως Κνημιαία Περιοστίτιδα, αποτελεί μια φλεγμονώδη παθολογική κατάσταση που απηχεί τον έντονο πόνο και τη φουσκώδηση του μύ της κνήμης. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό, υπερφόρτωση ή φλεγμονή ασθενείες. Στο παρόν αρθρό, θα αναλύσουμε τα συμπτώματα, τη διάγνωση και τη θεραπεία της περιοστίτιδας της κνήμης.

Συμπτώματα: Οι κυριότερες ενδείξεις της περιοστίτιδας της κνήμης περιλαμβάνουν:

  1. Πόνος: Ο πόνος αισθάνεται στον έμβιο της κνήμης και μπορεί να είναι έντονος και επιδραστικός. Ο πόνος μπορεί να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της κινήσης ή της εφάρμοσης πίεσης στην περιοχή.
  2. Φουσκώδηση: Η κνήμη έχει μια φουσκωμένη και πρησμένη εμφάνιση, ιδιάζουσα σε σχήμα σε σχήματος καρότου.
  3. Κόκκαλο και αδυναμία: Μπορεί να παρατηρηθεί άρθρωση ή κόκκαλο και η περιοχή μπορεί να είναι αύξηση της αδυναμίας.

Διάγνωση: Η διάγνωση της περιοστίτιδας της κνήμης συνήθως γινέται με τη βοήθεια ιατρικής εξέτασης και της ιστορίας του ασθενούς. Ο ιατρός θα εξετάσει την περιοχή της κνήμης, θα αξιολογήσει τα συμπτώματα που αναφέρει ο ασθενής και θα παραγγείλει επιπλέον εξετάσεις για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Οι εξετάσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν ακτινογραφία, απεικόνιση μαγνητικής τομογραφίας (MRI) ή καταγραφή της πυκνότητας των οστών (DEXA).

Θεραπεία: Η θεραπεία της περιοστίτιδας της κνήμης εξαρτάται από τη σοβαρότητα της παθολογίας και την αιτία που την προκαλέσε.

Ορισμένες αποτελεσματικές μεθόδοι θεραπείας περιλαμβάνουν τα εξής:

  1. Ανάπαυση: Η ανάπαυση του τραυματισμένου μύ είναι συχνά απαραίτητη για την επίτευξη επόμενης ανάκαμψης. Η αποφυγή επιπλοκών και επιδείνωσης του πόνου απαιτεί την περιορισμένη δραστηριότητα και ανάπαυση της κνήμης για ένα συγκεκριμένο χρόνο.
  2. Πάγος: Η εφάρμοση πάγου στην περιοχή του τραυματισμένου μύ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και του πρηξίματος. Συνιστάται η εφάρμοση παγός για 15-20 λεπτά, 3-4 φορές την ημέρα.
  3. Φάρμακα: Ο ιατρός μπορεί να συντάξει αντιφλεγμονωδή φάρμακα, όπως τα αντιφλεγμονωδή (NSAIDs), για την ανακουφίση του πόνου και την μείωση της φλεγμονής.
  4. Φυσικοθεραπεία: Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση και ενδυνάμωση του τραυματισμένου μύ. Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να προτείνει ασκήσεις ενδυνάμωσης, τεχνικές αποτριβής και θερμοθεραπεία για την επίτευξη ανάκαμψης.
  5. Χειρουργική επέμβαση: Σε σπάνιες περιπτώσεις, οταν η περιοστίτιδα της κνήμης είναι σοβαρή και δεν ανταποκρίνεται στη συνηθισμένη θεραπεία, ένας χειρουργικός επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητος. Αυτή η επέμβαση μπορεί να περιλάβει την αφαίρεση του φλεγμονώδους ίντερνετ, την αποκατάσταση τυχόν ζημιών ή την απομακρύνση τυχόν επίπλοκων.
Διαβάστε  6 συνήθη συμπτώματα ρήξης πρόσθιου χιαστού - Αντιμετώπιση

Τρόποι αντιμετώπισης

Όπως ήδη αναφέρθηκε, τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο και οιδήματα/φλεγμονή στην περιοχή. Για την ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων, μπορούν να εφαρμοστούν οι παρακάτω μέθοδοι:

  1. Ανάπαυση: Μειώστε την άσκηση ή την γενική καταπόνηση της περιοχής για να προσφέρετε χρόνο ξεκούρασης, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου.
  2. Εφαρμογή TECAR (Ραδιοσυχνότητας υψηλής ισχύος): Αυτή η μέθοδος αντιμετωπίζει τον πόνο και τη φλεγμονή. Υπάρχουν δύο τρόποι εφαρμογής, η χωρητική και η αντιστατική ραδιοσυχνότητα υψηλής ισχύος. Η χωρητική ραδιοσυχνότητα χρησιμοποιείται για δομές του σώματος με υψηλή αιμάτωση ή παρουσία υγρού (π.χ. αιμάτωμα ή οίδημα, μύες, λεμφικό σύστημα κ.λπ.), ενώ η αντιστατική ραδιοσυχνότητα χρησιμοποιείται για δομές με χαμηλή αιμάτωση ή παρουσία υγρού (π.χ. οστά, χόνδροι, τένοντες, σύνδεσμοι κ.λπ.). Και οι δύο τρόποι εφαρμογής διεγείρουν το αιμολεμφικό σύστημα για να απομακρύνουν άχρηστες ουσίες και παράλληλα να προάγουν την αγγειοδιαστολή και την αναγέννηση των ιστών.
  3. Διαμαγνητική αντλία: Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί υπερπαλμικό μαγνητικό πεδίο για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών παθήσεων και κακώσεων που προκαλούν πόνο, οίδημα και φλεγμονή. Η διαμαγνητική αντλία προάγει τη φλεβική και αρτηριακή αγγειοδιαστολή, ενθαρρύνοντας τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στην περιοχή για την ταχύτερη επούλωση.
  4. Μάλαξη με τη χρήση εργαλείων ERGON: Αυτή η τεχνική συνδυάζει στατικούς και δυναμικούς χειρισμούς με τη χρήση εργαλείων μάλαξης για τα μαλακά μόρια. Με αυτήν την εφαρμογή επιτυγχάνεται η απομάκρυνση οιδήματος ή αιματώματος, η αύξηση της αιματικής και λεμφικής κυκλοφορίας για την ταχύτερη επούλωση της περιοχής, καθώς και η μείωση του μυϊκού τόνου και των σπασμών κ.λπ.
  5. Ασκήσεις ενδυνάμωσης και διάτασης: Όταν τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει αρκετά, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και διάτασης των πρηνιστών/υπτιαστών του ποδιού βοηθούν στην επαναφορά της κινητικότητας της περιοχής και της δύναμης.
  6. Παγομάλαξη: Η εφαρμογή πάγου, εκτός από την ανακούφιση του πόνου, προκαλεί αγγειοσύσπαση, βοηθώντας έτσι στην απομάκρυνση ή μείωση του οιδήματος.
Διαβάστε  Καθιστική Ζωή - Επιπτώσεις & Αντιμετώπιση

Σημείωση: Πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε μέθοδο, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν ειδικό υγείας, όπως έναν φυσιοθεραπευτή ή ιατρό, για να λάβετε τις κατάλληλες οδηγίες και να διασφαλίσετε την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Συμπερασματικά

Συνοψίζοντας, η περιοστίτιδα της κνήμης είναι μια φλεγμονώδης παθολογική κατάσταση που προκαλεί πόνο και φουσκώσεις στον μύ της κνήμης. Η διάγνωση γίνεται με ιατρική εξέταση και αξιολογ́ηση των συμπτώματων. Η θεραπεία περιλαμβάνει ανάπαυση, εφάρμοση παγός, φάρμακα, φυσικοθεραπεία και, σε σπάνιες περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση. Σημαντικό είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες του ιατρού σας για να επιτεύξετε την ανάκαμψη και την επανάκτηση της κανονικότητας της κνήμης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *