Πολιτική απορρήτου Πολιτική cookie
Τι σημαίνει Ανάστροφη Αρθροπλαστική Ώμου
Αρθροπλαστικές ΕπεμβάσειςΟρθοπαιδικές ΠαθήσειςΠαθήσεις στα Χέρια
0

Τι σημαίνει Ανάστροφη Αρθροπλαστική Ώμου

Η Ανάστροφη Αρθροπλαστική Ώμου (Reverse Shoulder Arthroplasty) είναι μια χειρουργική διαδικασία που χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση της αρθρώσεως του ώμου. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή αρθροπλαστική ώμου, όπου το αρθρικό κεφάλι του επιβραχίονα αντικαθίσταται με ένα νέο αρθρικό κεφάλι και ο επιβραχίονας συνδέεται με την ωμοπλάτη με ένα ακτινωτό εμφυτεύματα, στην ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου η ανατροπή των ανατομικών ρόλων του επιβραχίονα και της ωμοπλάτης είναι το κύριο χαρακτηριστικό.

Κατά τη διάρκεια της ανάστροφης αρθροπλαστικής ώμου, το αρθρικό κεφάλι του επιβραχίονα αντικαθίσταται με ένα αρθρικό κεφάλι που συνδέεται με την ωμοπλάτη, ενώ ο επιβραχίονας αντικαθίσταται με ένα ακτινωτό εμφύτευμα που συνδέεται με τον ανατραπείς ανατομικό τρόπο. Αυτή η τεχνική αναστρέφει τους ρόλους των μερών της αρθρώσεως και επιτρέπει στον ασθενή να επανακτήσει μέρος της λειτουργικότητας του ώμου, ακόμη και αν έχει προβλήματα με τους μυς της ωμοπλάτης.

Η ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου συνήθως χρησιμοποιείται για τη θεραπεία περιπτώσεων όπου ο ασθενής έχει σοβαρή αρθροπάθεια του ώμου, συνήθως λόγω χρόνιας αρθρίτιδας ή καταστροφής του αρθρώματος της ώμου. Η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και να βελτιώσει τη λειτουργικότητα του ώμου σε ασθενείς που δεν είναι κατάλληλοι για την παραδοσιακή αρθροπλαστική ώμου.

Η ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου είναι μια επιλογή χειρουργικής επέμβασης που συχνά χρησιμοποιείται για ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρές προβλήματα με την αρθροπάθεια του ώμου και έχουν περιορισμένη λειτουργικότητα. Αυτή η διαδικασία συνήθως προτιμάται σε περιπτώσεις όπου ο ασθενής έχει υποστεί σοβαρή φθορά στους μύες της ωμοπλάτης, γνωστή ως ρήξη ροτατορικού μανικιού, που καθιστά αδύνατη την κανονική λειτουργία του ώμου.

Οι ενδείξεις για ανάστροφη αρθροπλαστική του ώμου είναι οι εξής:

 1. Χρόνια ρήξη του στροφικού πετάλου: Η ανάστροφη αρθροπλαστική είναι απαραίτητη όταν η ρήξη του στροφικού πετάλου προκαλεί αδυναμία λειτουργίας του ώμου, ακόμη και αν γίνει αντικατάσταση των φθαρμένων αρθρικών επιφανειών.
 2. Αρθρίτιδα και ρήξη στροφικού πετάλου: Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει αρθρίτιδα και παράλληλα ρήξη του στροφικού πετάλου, η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική είναι η καλύτερη επιλογή.
Διαβάστε  Oξύς αθλητικός τραυματισμός

Επιπλέον, η ανάστροφη αρθροπλαστική μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις όπως:

 1. Βαριά οστεοαρθρίτιδα λόγω συγγενών προβλημάτων (δυσπλασία).
 2. Σοβαρή φθορά του οπίσθιου τοιχώματος της ωμογλήνης.
 3. Πρόσθια και άνω διαφυγή της βραχιόνιας κεφαλής.
 4. Ανάγκη αναθεώρησης προηγούμενης ανατομικής ολικής αρθροπλαστικής λόγω λοίμωξης ή χαλάρωσης.
 5. Σύνθετα κατάγματα με οστικό έλλειμμα που δεν μπορεί να γίνει οστεοσύνθεση.
 6. Μαζικές ρήξεις του τενοντίου πετάλου σε ηλικιωμένους ασθενείς.
 7. Ψευδοπαράλυση.
 8. Ρευματοειδής αρθρίτιδα με καταστροφή της άρθρωσης του ώμου.

Η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ακολουθεί μια διαφορετική φιλοσοφία από την ανατομική ολική αρθροπλαστική. Κατά την ανάστροφη αρθροπλαστική, η αντικατάσταση των φθαρμένων επιφανειών γίνεται με αντίθετη κατεύθυνση. Αντί για μεταλλικά ενθέματα που προσομοιάζουν τη μορφολογία της φυσιολογικής ανατομίας του ώμου, χρησιμοποιούνται ενθέματα που αντιστρέφουν την κατάσταση. Για παράδειγμα, η κεφαλή του βραχιονίου αντικαθίσταται με ένθεμα κυρτό (κυπέλιο), ενώ η ωμογλήνη με ένα σφαιρικό ενθέμα, που ονομάζεται γληνόσφαιρα.

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής υποβάλλεται σε πρόγραμμα φυσικοθεραπείας που στοχεύει στην ανάκτηση της κίνησης και την ενδυνάμωση των μυών της ώμου. Η μετεγχειρητική πορεία εΗ μετεγχειρητική πορεία μετά την ανάστροφη ολική αρθροπλαστική του ώμου εξαρτάται από την συνεργασία του ασθενούς στις οδηγίες του γιατρού και του φυσικοθεραπευτή, καθώς και από την γενική του υγεία. Ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει ένα ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης που έχει ως στόχο την επανακτηθεί της κινητικότητας και την ενδυνάμωση των μυών της ώμου.

Σημαντική είναι η τακτική επικοινωνία με τον ορθοπεδικό χειρουργό για την σωστή παρακολούθηση και αξιολόγηση της μετεγχειρητικής πορείας. Συνήθως, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο ασθενής είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις καθημερινές απαιτήσεις της ζωής του.

Διαβάστε  Καλύτεροι Ορθοπαιδικοί Χειρουργοί για Γόνατα

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες αντενδείξεις για την ανάστροφη ολική αρθροπλαστική του ώμου. Αυτές περιλαμβάνουν:

 1. Νευρική βλάβη (παράλυση): Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει νευρική βλάβη, η ανάστροφη αρθροπλαστική δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.
 2. Ενεργή τοπική ή γενικευμένη λοίμωξη: Όταν υπάρχει ενεργή λοίμωξη, η επέμβαση αναβάλλεται μέχρι να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη.
 3. Αυξημένη οστική φθορά στην ωμογλήνη: Αν υπάρχει σοβαρή φθορά της ωμογλήνης που δεν επιτρέπει τη σταθερή τοποθέτηση του ενθέματος, η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική δεν είναι εφικτή.

Εκτός από τις παραπάνω αντενδείξεις, η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική του ώμου μπορεί να είναι πιο προβληματική σε σχέση με την ανατομική ολική αρθροπλαστική. Επομένως, η απόφαση για την επέμβαση θα πρέπει να ληφθεί με βάση την αξιολόγηση του γιατρού και την αντίστοιχη κατάσταση του ασθενούς.

Συμπερασματικά

Συνολικά, η ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου είναι μια χειρουργική επέμβαση που βοηθά στη βελτίωση της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής των ασθενών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ώμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *