Πολιτική απορρήτου Πολιτική cookie
Ισχιαλγία και Περπάτημα - Πόνος στο Ισχιακό Νεύρο
Ορθοπαιδικές ΠαθήσειςΠαθήσεις στο Ισχίο
0

Ισχιαλγία και Περπάτημα – Πόνος στο Ισχιακό Νεύρο

Η ισχιαλγία είναι μια ανυπόφερη αίσθηση πόνου που πηγάζει από την περιοχή της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και διαδίδεται κατά μήκος του ισχιακού νεύρου, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο νεύρο στο ανθρώπινο σώμα.

Ο πόνος αυτός μπορεί να είναι αφόρητος και να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων όπως το περπάτημα ή το κάθισμα. Συνήθως συνοδεύεται από αισθήματα μούδιασματος, υπαισθησίας και αδυναμίας στους μύες των κάτω άκρων.

Το ισχιακό νεύρο, το μεγαλύτερο νεύρο στο ανθρώπινο σώμα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό το πρόβλημα. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες της ισχιαλγίας περιλαμβάνουν:

 1. Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου: Όταν ένα τμήμα του δίσκου μεταξύ των σπονδύλων προεξέχει και πιέζει το ισχιακό νεύρο.
 2. Στένωση του νωτιαίου σωλήνα: Όταν το κανάλι που περιβάλλει το νωτιαίο μυελό στενεύει, προκαλώντας συμπίεση των νεύρων.
 3. Δισκοπάθεια: Η εκφύλιση των μεσοσπονδυλικών δίσκων.
 4. Οστεοαρθρίτιδα: Μια εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων.

Η ισχιαλγία μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πόνο και να περιορίσει σημαντικά την καθημερινή δραστηριότητα.

Η θεραπεία για την ισχιαλγία περιλαμβάνει συνήθως:

 1. Ανάπαυση: Η ανάπαυση μπορεί να συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου.
 2. Φάρμακα: Τα φάρμακα που μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο περιλαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), αναλγητικά και κορτικοστεροειδή.
 3. Φυσικοθεραπεία: Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευελιξίας και της δύναμης των μυών, με στόχο τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της λειτουργίας.
 4. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να απαιτηθεί για την ανακούφιση του πόνου και την αποκατάσταση της λειτουργίας. Η ισχιαλγία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ατόμου να περπατά.
 5. Ο πόνος και η αδυναμία μπορεί να καθιστούν το περπάτημα δύσκολο ή αδύνατο.
Διαβάστε  Πώς να επιλέξετε τον καλύτερο ορθοπαιδικό;

Υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της επίδρασης της ισχιαλγίας στο περπάτημα:

 • Χρησιμοποιήστε παπούτσια με απορροφητικό πάτο. Αυτά μειώνουν τους κραδασμούς στις αρθρώσεις και τους μυς της σπονδυλικής στήλης και των κάτω άκρων.
 • Αποφύγετε τα παπούτσια με ψηλά τακούνια, καθώς αυτά μπορούν να αυξήσουν την πίεση στις αρθρώσεις και τους μυς.
 • Μην προσπαθείτε να περπατάτε μεγάλες αποστάσεις. Ξεκινήστε με μικρά διαστήματα περπατήματος και αυξήστε σταδιακά τη διάρκεια και την ένταση, ενώ κάνετε συχνές στάσεις για ξεκούραση.
 • Εάν η ισχιαλγία σας επηρεάζει σοβαρά, συμβουλευτείτε έναν Ορθοπεδικό για περαιτέρω αξιολόγηση και προτάσεις θεραπείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *