Πολιτική απορρήτου Πολιτική cookie
Τενοντίτιδα, Αίτια, Συμπτώματα, Θεραπεία
Ορθοπαιδικές Παθήσεις
0

Τενοντίτιδα, Αίτια, Συμπτώματα, Θεραπεία

Η τενοντίτιδα είναι μια κατάσταση που περιγράφει τη φλεγμονή ενός τένοντα, η οποία είναι μια ινώδης δομή που συνδέει τον μυ με το οστό. Οι τένοντες λειτουργούν σαν τροχαλίες που επιτρέπουν στους μύες να κινήσουν μια άρθρωση. Η τενοντίτιδα εμφανίζεται συνήθως σε περιοχές όπως οι ώμοι, οι δικέφαλοι, τα χέρια, οι καρποί και οι αντίχειρες.

Οι κύριες αιτίες της τενοντίτιδας είναι οι αθλητικοί τραυματισμοί και οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Ωστόσο, μπορεί επίσης να προκληθεί από κακές συνήθειες στη στάση ή τη βάδιση, πίεση στους μαλακούς ιστούς λόγω ανώμαλης άρθρωσης ή οστού, ορισμένους τύπους αρθρίτιδας, μεταβολικές παθήσεις ή παρενέργειες από φάρμακα.

Συμπτώματα Τενοντίτιτδας

Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας περιλαμβάνουν φλεγμονή, ευαισθησία και πόνο γύρω από την περιοχή της άρθρωσης. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και να διαρκέσει για μερικές ημέρες ή περισσότερο, αλλά συνήθως βελτιώνεται με ανάπαυση ή θεραπεία. Επιπλέον, η τενοντίτιδα μπορεί να επανεμφανιστεί στην ίδια περιοχή του σώματος.

Διάγνωση Τενοντίτιδας

Η διάγνωση της τενοντίτιδας γίνεται κυρίως μέσω φυσικής εξέτασης από έναν γιατρό. Σε περιπτώσεις με επίμονη ερυθρότητα ή οίδημα γύρω από τις αρθρώσεις με πυρετό ή ρίγη, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν γιατρό για να αποκλειστεί η πιθανότητα λοίμωξης.

Θεραπεία

Η θεραπεία της τενοντίτιδας περιλαμβάνει την ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής, καθώς και τη διατήρηση της κινητικότητας για την πρόληψη της αναπηρίας και της υποτροπής. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν την ανάπαυση και τη χρήση νάρθηκα, τη θερμότητα και το κρύο, τη χρήση φαρμάκων και την υποβοηθούμενη θεραπεία μέσω φυσικοθεραπείας ή εργοθεραπείας. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ενδέχεται να απαιτείται η χορήγηση ενεσίμων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Σημειώνεται ότι, όταν η τενοντίτιδα αντΤι είναι η τενοντίτιδα;

Διαβάστε  Αρθροσκόπηση Γόνατος

Η τενοντίτιδα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που αφορά τους τένοντες, οι οποίοι αποτελούν τις ινώδεις δομές που συνδέουν τους μύες με τα οστά. Οι τένοντες λειτουργούν ως τροχαλίες που επιτρέπουν τη μεταφορά της δύναμης των μυών στις αρθρώσεις και τις κινήσεις του σώματος. Η τενοντίτιδα προκαλείται όταν ο τένοντας υποστεί φλεγμονή και ερεθισμός.

Οι τένοντες που είναι ευάλωτοι στην τενοντίτιδα είναι συνήθως αυτοί που υποβάλλονται σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή υπερβολική πίεση. Η κατάσταση αυτή συχνά επηρεάζει τους ώμους, τους αγκώνες, τους καρπούς, τους γοφούς και τους αστραγάλους. Οι κύριες αιτίες της τενοντίτιδας περιλαμβάνουν τραυματισμούς, υπερφόρτωση των μυών, κακές συνήθειες στάσης ή κίνησης, καθώς και μεταβολικές παθήσεις.

Οι συμπτώματα της τενοντίτιδας περιλαμβάνουν πόνο, φλεγμονή, ευαισθησία και περιορισμένη κινητικότητα στην περιοχή του ερεθισμένου τένοντα. Ο πόνος μπορεί να είναι αιχμηρός ή μετρίου βαθμού και να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Επίσης, η περιοχή του ερεθισμένου τένοντα μπορεί να παρουσιάζει κόκκινη ερυθρότητα, οίδημα και θερμότητα.

Η αντιμετώπιση της τενοντίτιδας περιλαμβάνει την ανακούφιση του πόνου, την ανακούφιση της φλεγμονής και την προώθηση της ανάρρωσης του τένοντα. Αυτό περιλαμβάνει την εφαρμογή παγοκομπρέσας για τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου, την χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, την εφαρμογή κολλητικών ταινιών για τη στήριξη του τένοντα, την άπαυση από τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις και την προσαρμογή της δραστηριότητας για την αποφυγή περαιτέρω ερεθισμού. Επιπλέον, η φυσιοθεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη για την ενίσχυση και την αποκατάσταση του τένοντα.

Επαναλαμβανόμενες κινήσεις

Οι συχνές και επαναλαμβανόμενες κινήσεις που κάνουμε καθημερινά είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες τενοντίτιδας. Για παράδειγμα, όταν γράφουμε πολύ και σε λανθασμένη στάση, αυξάνουμε τις πιθανότητες να αναπτύξουμε τενοντίτιδα, καθώς ερεθίζουμε υπερβολικά τους τένοντες του καρπού. Αυτό που αναφέρεται ως υπερχρήση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του τένοντα.

Διαβάστε  Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού

Απότομες κινήσεις

Αντίθετα, ακόμη και μία μεμονωμένη, αλλά απότομη κίνηση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή. Αυτό συμβαίνει επειδή το εκάστοτε σημείο φορτώνεται απότομα και υπερβολικά με βάρος, πέραν του φυσιολογικού επιπέδου.

Καταπόνηση

Με την πάροδο του χρόνου, οι τένοντες χάνουν την ελαστικότητά τους. Έτσι, μπορεί να γίνουν πιο ευάλωτοι στην καταπόνηση και να αναπτυχθεί τενοντίτιδα ευκολότερα.

Άλλες αιτίες

Συχνά, άλλα παράγοντα μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση τενοντίτιδας. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν ασθένειες όπως ο διαβήτης, διάφορες μορφές αρθρίτιδας, παχυσαρκία, κλπ.

Η τενοντίτιδα δεν είναι μια επικίνδυνη κατάσταση και μπορεί να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού για να αποφύγουμε τον επαναλαμβανόμενο πόνο, την ενοχλητικότητα και την πιθανή μόνιμη ζημία.

Ανάπαυση

Το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της τενοντίτιδας είναι η ανάπαυση, προκειμένου οι μύες και οι τένοντες να ξεκουραστούν και να ανακουφιστούν από τον στρες. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ακόμη και αν αισθανθούμε ότι ο πόνος έχει μειωθεί, και να επιστρέφουμε στις συνήθειες που προκάλεσαν το πρόβλημα, σταδιακά. Συνιστώνται απαλές και ήπιες κινήσεις για να αποκατασταθεί η κίνηση.

Νάρθηκας

Ένα από τα πρώτα βήματα στη θεραπεία είναι η χρήση νάρθηκα. Ο νάρθηκας βοηθά στην ακινησία και την ανακούφιση της περιοχής, καθώς και στον περιορισμό των απότομων κινήσεων.

Ζεστή/κρύα θεραπεία

Ανάλογα με το στάδιο της τενοντίτιδας, μπορεί να προταθεί ζεστή ή κρύα θεραπεία. Η εφαρμογή κρύου είναι αποτελεσματική κατά τις πρώτες 48 ώρες μετά την εμφάνιση της τενοντίτιδας. Μια κρύα κομπρέσα μπορεί να μειώσει το πρήξιμο και τον πόνο. Αφού περάσει αυτό το στάδιο, η εφαρμογή θερμότητας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και στην χαλάρωση της περιοχής.

Διαβάστε  Οι πιο κοινοί τραυματισμοί χεριού και καρπού στον αθλητισμό

Φυσιοθεραπεία/εργοθεραπεία

Η συμβολή της φυσιοθεραπείας είναι πολύτιμη στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Μέσω ειδικών ασκήσεων, μπορούμε να ενισχύσουμε τους μύες και να αυξήσουμε την κινητικότητα του τένοντα, προλαμβάνοντας τον επαναληπτικό τραυματισμό. Επίσης, η συνεργασία με έναν εργοθεραπευτή μπορεί να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε νέες, υγιείς συνήθειες που θα αντικαταστήσουν τις προβληματικές που οδήγησαν στο πρόβλημα.

Σημείωση: Οι παραπάνω παραφράσεις διατηρούν την γενική δομή και το νόημα του αρχικού κειμένου, ενώ προσπαθούν να εκφραστούν με διαφορετικά λόγια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *