Πολιτική απορρήτου Πολιτική cookie
Παθήσεις Άνω Άκρου - Άκρας Χειρός
Ορθοπαιδικές ΠαθήσειςΠαθήσεις στα Χέρια
0

Παθήσεις Άνω Άκρου – Άκρας Χειρός

Οι παθήσεις του άνω άκρου και της άκρας χεριού είναι συχνές και μπορεί να έχουν ποικίλες αιτίες. Οι πιο κοινές παθήσεις περιλαμβάνουν:

 • Τραυματισμοί: Οι τραυματισμοί του άνω άκρου και της άκρας χεριού είναι οι πιο συχνές αιτίες της αναπηρίας. Οι τραυματισμοί αυτοί μπορεί να προκληθούν από ατυχήματα, αθλητικές δραστηριότητες ή εργασία.
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις. Η πάθηση αυτή μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε σημείο του άνω άκρου, αλλά πιο συχνά επηρεάζει τους καρπούς και τα δάχτυλα.
 • Οστεοαρθρίτιδα: Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική πάθηση που προκαλεί φθορά του χόνδρου στις αρθρώσεις. Η πάθηση αυτή μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε σημείο του άνω άκρου, αλλά πιο συχνά επηρεάζει τους καρπούς και τους ώμους.
 • Τενοντίτιδα: Η τενοντίτιδα είναι μια φλεγμονή του τένοντα. Οι τένοντες είναι οι ιστοί που συνδέουν τους μυς με τα οστά. Η τενοντίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε σημείο του άνω άκρου, αλλά πιο συχνά επηρεάζει τους καρπούς, τους ώμους και τους αγκώνες.
 • Μυαλγία: Η μυαλγία είναι ένας πόνος στους μυς. Ο πόνος αυτός μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού, υπερβολικής χρήσης ή κάποιας υποκείμενης πάθησης.
 • Νευραλγία: Η νευραλγία είναι ένας πόνος που οφείλεται σε βλάβη ή φλεγμονή ενός νεύρου. Η νευραλγία μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε σημείο του άνω άκρου, αλλά πιο συχνά επηρεάζει τους καρπούς, τους ώμους και τους αγκώνες.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα των παθήσεων του άνω άκρου και της άκρας χεριού μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την αιτία της πάθησης. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Πόνο: Ο πόνος είναι το πιο κοινό σύμπτωμα των παθήσεων του άνω άκρου και της άκρας χεριού. Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς, χρόνιος ή πόνος που επιδεινώνεται με τη χρήση του άκρου.
 • Φλεγμονή: Η φλεγμονή είναι μια συνήθης απάντηση του σώματος σε τραυματισμό ή φλεγμονή. Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, οίδημα και θερμότητα στο σημείο της πάθησης.
 • Μειωμένη κινητικότητα: Η μειωμένη κινητικότητα μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού, φλεγμονής ή βλάβης νεύρου.
 • Αδυναμία: Η αδυναμία μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού, φλεγμονής ή βλάβης μυός.
Διαβάστε  Παιδοορθοπαιδικός & Ορθοπαιδική Παίδων

Διάγνωση

Η διάγνωση των παθήσεων του άνω άκρου και της άκρας χεριού γίνεται από ιατρό, ο οποίος θα λάβει το ιστορικό του ασθενούς, θα διενεργήσει κλινική εξέταση και μπορεί να ζητήσει συμπληρωματικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία.

Θεραπεία

Η θεραπεία των παθήσεων του άνω άκρου και της άκρας χεριού εξαρτάται από την αιτία της πάθησης. Οι πιο κοινές θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

 • Φάρμακα: Τα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του πόνου, της φλεγμονής και της ακαμψίας.
 • Φυσικοθεραπεία: Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κινητικότητας και της δύναμης του άκρου.
 • Χειρουργική επέμβαση: Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να χρειαστεί σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε περιπτώσεις σοβαρού τραυματισμού ή βλάβης νεύρου.

Πρόληψη

Υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των παθήσεων του άνω άκρου και της άκρας χεριού, όπως:

 • Αποφυγή τραυματισμών: Η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων ή εργασιών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τραυματισμών.
 • Αποφυγή υπερβολικής χρήσης: Η ξεκούραση του άνω άκρου και της άκρας χεριού μετά από έντονη χρήση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τραυματισμών ή πόνου.
 • Ασκήσεις ενδυνάμωσης: Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του άνω άκρου και της άκρας χεριού μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της σταθερότητας και της δύναμης, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού.

Παθήσεις Άνω Άκρου και Άκρας Χειρός

Εκτός από τις παραπάνω παθήσεις, υπάρχουν και ορισμένες άλλες που μπορεί να επηρεάσουν το άνω άκρο και την άκρη του χεριού, με πιο συχνές τις εξής:

 • Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια πάθηση που προκαλεί πόνο, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα του χεριού. Η πάθηση αυτή προκαλείται από πίεση στο μέσο νεύρο, το οποίο διέρχεται από τον καρπιαίο σωλήνα.
 • Σύνδρομο De Quervain: Το σύνδρομο De Quervain είναι μια πάθηση που προκαλεί πόνο στον καρπό και στην παλάμη. Η πάθηση αυτή προκαλείται από φλεγμονή των τενόντων που εκτείνουν τον αντίχειρα.
 • Νόσος Dupuytren: Η νόσος Dupuytren είναι μια πάθηση που προκαλεί σχηματισμό ινώδους ιστού στην παλάμη και τα δάχτυλα. Η πάθηση αυτή μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση των δακτύλων.
 • Εκτινασσόμενος δάκτυλος (Trigger Finger): Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος είναι μια πάθηση που προκαλεί δυσκολία στην κάμψη του δακτύλου. Η πάθηση αυτή προκαλείται από φλεγμονή του τένοντα που κάμπτει το δάκτυλο.
Διαβάστε  Ολική αφαίρεση μηνίσκου

Οι παθήσεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν σημαντική δυσφορία και αναπηρία, επηρεάζοντας την καθημερινή ζωή του ασθενούς. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις παθήσεις του άνω άκρου και της άκρας χεριού

Η αντιμετώπιση των παθήσεων του άνω άκρου και της άκρας χεριού μπορεί να είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε τις παθήσεις αυτές με πάθος, ώστε να μπορέσετε να επιτύχετε τους στόχους σας.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τις παθήσεις του άνω άκρου και της άκρας χεριού:

 • Θέστε στόχους: Θέστε συγκεκριμένους και ρεαλιστικούς στόχους για την αποκατάσταση σας. Οι στόχοι αυτοί θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε ενθουσιασμένοι και αφοσιωμένοι στη θεραπεία σας.
 • Μην τα παρατάτε: Η αποκατάσταση μπορεί να είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία. Είναι σημαντικό να μην τα παρατάτε, ακόμα και όταν τα πράγματα είναι δύσκολα.
 • Βρείτε υποστήριξη: Η υποστήριξη από τους αγαπημένους σας μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε δυνατοί και να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της αποκατάστασης.

Με επιμονή, μπορείτε να ξεπεράσετε τις παθήσεις του άνω άκρου και της άκρας χεριού και να επιστρέψετε στην καθημερινή σας ζωή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *