Πολιτική απορρήτου Πολιτική cookie
Πόνος στα πλευρά
Ορθοπαιδικές ΠαθήσειςΠαθήσεις στη ΜέσηΥγεία
0

Πόνος στα πλευρά

Ο Πόνος στα πλευρά είναι μια αρκετά ανυπόφορη κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας ασθενής. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί είτε στην αριστερή είτε στη δεξιά πλευρά του θώρακα και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποτελέσει προειδοποιητικό σημάδι για μια πάθηση. Ο πόνος μπορεί να είναι ελαφρύς ή έντονος, να εμφανίζεται ξαφνικά ή σε μερικές ώρες ή μέρες.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνδέονται με τον συγκεκριμένο πόνο. Οι αιτίες του πόνου στις πλευρές είναι ποικίλες. Μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό, αλλά μπορεί επίσης να συνδέεται με πάθηση. Ορισμένες από τις κοινότερες αιτίες και παθήσεις που μπορεί να συνδέονται με τον πόνο στις πλευρές περιλαμβάνουν:

 • Κατάγματα πλευρών που προκαλούνται από τραυματισμό στο ημιθώρακο, όπως ατυχήματα, πτώσεις και άμεσες κτυπήματα στις πλευρές.
 • Θλάσεις του θωρακικού τοίχου, όπως μυϊκές θλάσεις των μεσοπλεύριων μυών (χωρίς κατάγματα πλευρών).
 • Μυϊκοί σπασμοί.
 • Αυτόματο πνευμοθώρακας.
 • Φλεγμονή του βλεννογόνου (υπεζωκότα) των πνευμόνων, όπως πλευρίτιδες και λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού.
 • Σοβαρές παθήσεις των πνευμόνων (π.χ. καρκίνος).

Ο πόνος στις πλευρές μπορεί να συνοδεύεται από διάφορα συμπτώματα που επιδεινώνουν την κατάσταση και τον πόνο, όπως βήχας, πρήξιμο στην περιοχή, ερυθρότητα, ευαισθησία στην περιοχή όπου αισθάνεται ο πόνος και δυσπνοια.

Για να διαγνωστεί η αιτία που προκαλεί τον πόνο στις πλευρές, ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί σε έναν ορθοπεδικό για εξέταση. Κατά την επίσκεψη, ο ορθοπεδικός θα συγκεντρώσει λεπτομερείς πληροφορίες για το ιστορικό του ασθενούς και θα πραγματοποιήσει μια κλινική εξέταση. Ενδέχεται να συνιστά διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις όπως ακτινογραφία του θώρακα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία για να βοηθήσει στην οριστική διάγνωΟ πόνος στις πλευρές μπορεί να προκαλεί αρκετή αγωνία σε έναν ασθενή. Αυτή η ανεπάρκεια μπορεί να εμφανιστεί είτε στην αριστερή είτε στη δεξιά πλευρά του θώρακα και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι ένδειξη κάποιου προβλήματος υγείας. Ο πόνος μπορεί να είναι ελαφρύς ή έντονος και να εμφανιστεί ξαφνικά ή σε βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε  Αχίλλειος τένοντας – Τενοντίτιδα Αχιλλείου

Οι παράγοντες που σχετίζονται με τον πόνο στις πλευρές είναι ποικίλοι. Ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό ή να είναι συνέπεια μιας πάθησης. Ορισμένες από τις συνηθέστερες αιτίες και παθήσεις που μπορεί να συνδέονται με τον πόνο στις πλευρές είναι οι εξής:

 • Κατάγματα των πλευρών που προκαλούνται από τραυματισμό στο ημιθώρακο, όπως ατυχήματα, πτώσεις και άμεσα χτυπήματα στις πλευρές.
 • Κακώσεις του θωρακικού τοίχου, όπως μυϊκές θλάσεις των μεσοπλεύριων μυών (χωρίς κατάγματα των πλευρών).
 • Μυϊκές σπασμοί.
 • Αυτόματο πνευμοθώρακας.
 • Φλεγμονή του βλεννογόνου (υπεζωκότα) των πνευμόνων, όπως πλευρίτιδες και λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού.
 • Σοβαρές παθήσεις των πνευμόνων (π.χ. καρκίνος).

Ο πόνος στα πλευρά μπορεί να συνοδεύεται από διάφορα συμπτώματα που επιδεινώνουν την κατάσταση και τον πόνο, όπως βήχας, πρήξιμο στην περιοχή, ερυθρότητα, ευαισθησία στην περιοχή όπου αισθάνεται ο πόνος και δυσπνοια.

Ο πόνος στα πλευρά είναι μια συνήθης κατάσταση που μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα, τις πιθανές αιτίες και τις διαθέσιμες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Συμπτώματα: Ο πόνος στα πλευρά μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την αιτία που το προκαλεί. Ορισμένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 1. Οξύς ή τραυματικός πόνος στα πλευρά.
 2. Αίσθηση καψίματος ή τσιμπήματος στην περιοχή των πλευρών.
 3. Ευαισθησία στην αφή στα πλευρά.
 4. Δυσκολία στην αναπνοή ή αίσθημα πνιγμού.
 5. Πόνος που επεκτείνεται στην πλάτη ή τον ώμο.
 6. Αίσθημα τρυπήματος ή πιεσμένου νεύρου στην περιοχή των πλευρών.

Αιτίες: Ο πόνος στα πλευρά μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, συμπεριλαμβανομένων:

 1. Μυοσκελετικές παθήσεις: Ο πόνος μπορεί να προκαλείται από τραυματισμούς ή φλεγμονές των μυών και των συνδέσμων στην περιοχή των πλευρών, όπως οι μυϊκές ερεθισμοί ή η μυοσκελετική δυσλειτουργία.
 2. Προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα: Ο πόνος στα πλευρά μπορεί να σχετίζεται με πνευμονικές παθήσεις όπως η πνευμονία, η βρογχίτιδα ή η πνευμοθώρακας.
 3. Παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος: Οι παθήσεις των οργάνων του γαστρεντερικού συστήματος, όπως οι πεπτικές διαταραχές ή οι παθήσεις του ήπατος, μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην περιοχή των πλευρών.
 4. Καρδιαγγειακά προβλήματα: Ο πόνος στα πλευρά μπορεί να είναι ένα από τα συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου ή άλλων καρδιακών παθήσεων.
Διαβάστε  Πως να χάσετε Βάρος

Θεραπεία: Η θεραπεία του πόνου στα πλευρά εξαρτάται από την αιτία που το προκαλεί. Ορισμένες γενικές θεραπευτικές προσεγγίσεις περιλαμβάνουν:

 1. Αναπαύστε την περιοχή: Σε περιπτώσεις μυοσκελετικών τραυματισμών, συνήθως συνιστάται να αποφεληθείτε από την ανάπαυση της περιοχής. Αποφύγετε τις δραστηριότητες που επιδεινώνουν τον πόνο και δώστε στο σώμα σας τον απαραίτητο χρόνο για ανάρρωση.
 2. Εφαρμογή πάγου ή θερμότητας: Η εφαρμογή παγοκύστης ή ζεστού συμπιέσματος στην περιοχή των πλευρών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου. Ο πάγος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και της πρήξης, ενώ η θερμότητα μπορεί να χαλαρώσει τους μύες και να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος.
 3. Φαρμακευτική ανακούφιση: Οι αντιφλεγμονώδεις φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός ενδέχεται να σας προτείνει προσωρινή λήψη αναλγητικών φαρμάκων για την ανακούφιση του πόνου.
 4. Φυσικοθεραπεία: Οι ασκήσεις φυσικοθεραπείας μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και την ενίσχυση των μυών της περιοχής των πλευρών. Ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να σας συμβουλεύσει για τις κατάλληλες ασκήσεις και τεχνικές που θα βοηθήσουν στην ανάρρωση.
 5. Αντιμετώπιση της αιτίας: Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε την υποκείμενη αιτία του πόνου στα πλευρά. Εάν ο πόνος σχετίζεται με πνευμονικές παθήσεις, γαστρεντερικά προβλήματα ή καρδιαγγειακές παθήσεις, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ιατρό για να λάβετε κατάλληλη αξιολόγηση και αγωγή.

Συμπερασματικά, ο πόνος στα πλευρά μπορεί να είναι αποτέλεσμα διάφορων παθήσεων ή παραγόντων. Είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με ειδικούς υγείας για την αξιολόγηση και την κατάλληλη θεραπεία του προβλήματος. Κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται μεμονωμένα και να λαμβάνονται υπόψη οι ατομικές συνθήκες και ιστορικό υγείας.

Διαβάστε  Οι πιο κοινοί τραυματισμοί χεριού και καρπού στον αθλητισμό

Για να διαγνωστεί η αιτία που προκαλεί τον πόνο στις πλευρές, ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί έναν ορθοπεδικό για εξέταση. Κατά την επίσκεψη, ο ορθοπεδικός θα συγκεντρώσει λεπτομερείς πληροφορίες για το ιστορικό του ασθενούς και θα πραγματοποιήσει μια κλινική εξέταση. Ενδέχεται να συστήσει διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφία του θώρακα, αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία, για να βοηθήσει στην οριστική διάγνωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *