Πολιτική απορρήτου Πολιτική cookie
Θλάση Κοιλιακών
Ορθοπαιδικές ΠαθήσειςΥγεία
0

Θλάση Κοιλιακών

Η θλάση κοιλιακών αναφέρεται σε μια κατάσταση όπου οι μυς των κοιλιακών τραυματίζονται ή υποστέλλονται. Αυτό μπορεί να συμβεί από έναν ξαφνικό και έντονο τραυματισμό, υπερβολική χρήση των μυών ή απότομες κινήσεις που επηρεάζουν τους κοιλιακούς μύες. Στο παρόν άρθρο, θα εξετάσουμε τα συμπτώματα, την αιτία, τη διάγνωση και τη θεραπεία της θλάσης κοιλιακών.

Θλάση Κοιλιακών Συμπτώματα:

 • Πόνος στην περιοχή των κοιλιακών μυών.
 • Οξύς πόνος κατά την άσκηση ή κατά την πίεση στους κοιλιακούς μύες.
 • Περιορισμένη κινητικότητα ή δυσκολία στο να εκτελεστούν κινήσεις που απαιτούν τη συμμετοχή των κοιλιακών μυών.
 • Πιθανή τραυματική οίδημα στην περιοχή των κοιλιακών μυών.

Αιτία: Οι κύριες αιτίες της θλάσης κοιλιακών περιλαμβάνουν:

 1. Τραυματισμός: Μπορεί να συμβεί από έναν ξαφνικό χτύπο, έναν πτώση ή έναν αθλητικό τραυματισμό.
 2. Υπερβολική χρήση: Η επίμονη ή απότομη κίνηση των κοιλιακών μυών μπορεί να οδηγήσει σε θλάση.
 3. Κακή τεχνική άσκησης: Η εκτέλεση ασκήσεων με κακή τεχνική μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού των κοιλιακών μυών.

Διάγνωση: Για τη διάγνωση μιας θλάσης κοιλιακών, μπορεί να απαιτηθεί η εξέταση από ιατρό.

Ο ιατρός θα αξιολογήσει τα συμπτώματα, θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση και μπορεί να ζητήσει εξετάσεις εικόνας όπως ραδιογραφία ή μαγνητική τομογραφία (MRI) για να επιβεβαιώσει τον τραυματισμό και να αποκλείσει άλλες πιθανές βλάβες.

Θεραπεία: Η θεραπεία της θλάσης κοιλιακών περιλαμβάνει τις εξής πτυχές:

 1. Ανάπαυση: Οι ασκήσεις και οι δραστηριότητες που προκαλούν πόνο πρέπει να αποφεύγονται, και οι κοιλιακοί μύες να έχουν επαρκή χρόνο ανάπαυσης για να ανακάμψουν.
 2. Εφαρμογή πάγου: Η εφαρμογή πάγου στην περιοχή των κοιλιακών μυών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.
 3. Φαρμακευτική αγωγή: Ο ιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.
 4. Φυσικοθεραπεία: Μια σειρά ασκήσεων και θεραπευτικών τεχνικών μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση και ενίσχυση των κοιλιακών μυών.
 5. Επιστροφή στην κανονική δραστηριότητα: Οι ασθενείς πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ιατρού ή του φυσικοθεραπευτή τους σχετικά με τον ρυθμό επιστροφής στις κανονικές δραστηριότητες και την επαναφορά της δύναμης και ευελιξίας των κοιλιακών μυών.
Διαβάστε  Καθιστική Ζωή - Επιπτώσεις & Αντιμετώπιση

Πρόγραμμα Αποκατάστασης για Θλάση Κοιλιακών

Για την αποκατάσταση μιας θλάσης κοιλιακών πρώτου ή δευτέρου βαθμού, απαιτείται ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που θα βοηθήσει τον ασθενή να αναρρώσει πλήρως. Το πρόγραμμα αποκατάστασης έχει διάρκεια από 2 εβδομάδες έως 1,5 μήνα, και μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

 1. Παγοθεραπεία: Κατά τις πρώτες 48 ώρες μετά τον τραυματισμό, εφαρμόζονται επιθέματα με κρύο (όχι παγωμένα) για να μειωθεί ο πόνος και το οίδημα.
 2. Θερμοθεραπεία: Αφού περάσει η ακούσια φάση, εφαρμόζονται επιθέματα με ζεστό (όχι καυτό) και πραγματοποιούνται ελαφρές μαλάξεις. Αυτή η διαδικασία βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας στην περιοχή του τραυματισμού, επιτρέποντας στην επούλωση να λάβει χώρα σταδιακά.
 3. Ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών: Μετά την εξάλειψη των συμπτωμάτων, ακολουθεί ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης των κοιλιακών μυών, προκειμένου να αποκατασταθεί η δύναμη και η λειτουργικότητά τους.
 4. Φυσικοθεραπεία: Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με συνεδρίες φυσικοθεραπείας, που μπορεί να περιλαμβάνουν διάφορες τεχνικές όπως Tecar, υπερηχογραφία, dry needling και μαλάξεις. Αυτές οι θεραπείες συμβάλλουν στην επαναφορά και την αποκατάσταση των κοιλιακών μυών.

Συμπερασματικά

Συνολικά, η θλάση κοιλιακών είναι μια κοινή κατάσταση που προκαλεί πόνο στους κοιλιακούς μύες. Η ακριβής διάγνωση και θεραπεία απαιτούν τη συμβουλή ενός ιατρού ή ενός ειδικού φυσικοθεραπευτή. Με την κατάλληλη ανάπαυση, θεραπεία και αποκατάσταση, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως από μια θλάση κοιλιακών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *