Πολιτική απορρήτου Πολιτική cookie
Οστεοαρθρίτιδα Ώμου – Αίτια, Συμπτώματα, Θεραπεία
Ορθοπαιδικές ΠαθήσειςΠαθήσεις στον Ώμο
0

Οστεοαρθρίτιδα Ώμου – Αίτια, Συμπτώματα, Θεραπεία

Η αρθρίτιδα του ώμου, γνωστή και ως οστεοαρθρίτιδα του ώμου, είναι μια μακροχρόνια πάθηση που επηρεάζει τον αρθρικό ώμο και προκαλεί φθορά του χόνδρου που καλύπτει τις επιφάνειες των οστών στον ώμο. Ο αρθρικός χόνδρος λειτουργεί ως απαλό και ελαστικό στρώμα που προστατεύει τα οστά κατά την κίνηση του ώμου. Όταν ο αρθρικός χόνδρος υποστεί φθορά, οι επιφάνειες των οστών συγκρούονται, προκαλώντας πόνο, περιορισμένη κινητικότητα και δυσκολία στη χρήση του ώμου.

Τα ακριβή αίτια της οστεοαρθρίτιδας του ώμου δεν είναι πλήρως κατανοητά. Ωστόσο, προτείνεται ότι πολλοί παράγοντες μπορεί να συνδυαστούν για την εμφάνιση αυτής της πάθησης. Ανάμεσα στους παράγοντες αυτούς συμπεριλαμβάνονται:

 • Ηλικία: Η οστεοαρθρίτιδα του ώμου είναι συχνότερη σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.
 • Φύλο: Οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς σε αυτήν την πάθηση από τους άνδρες.
 • Συνήθειες: Οι άνθρωποι που εκτελούν εργασίες που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις του ώμου, όπως αθλητές ή εργάτες, είναι πιο ευάλωτοι στην εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας.
 • Τραυματισμοί: Ένας προηγούμενος τραυματισμός του ώμου, όπως ρήξη τένοντα ή εξάρθρωση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας.

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας του ώμου μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, περιορισμένη κινητικότητα και δυσκολία στη χρήση του ώμου. Η θεραπεία για αυτήν την πάθηση μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες επιλογές, όπως φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτείται χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση των προβλημάτων στον ώμο που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα.

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας στον ώμο μπορεί να περιλαμβάνουν:

 1. Αισθητό πόνο στον ώμο, ιδίως κατά τη διάρκεια των κινήσεων.
 2. Περιορισμένη ευλυγισία του ώμου.
 3. Δυσκαμψία του ώμου.
 4. Περιορισμένη κίνηση του ώμου.
 5. Πόνος κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 6. Επιδείνωση του πόνου με την κίνηση του ώμου.
Διαβάστε  Πόνος στη Μέση και Παχυσαρκία

Η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας στον ώμο βασίζεται στην κλινική αξιολόγηση και σε εικαστικές εξετάσεις όπως ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία.

Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας στον ώμο μπορεί να περιλαμβάνει:

 1. Φαρμακευτική αγωγή: Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Επιπλέον, κορτικοστεροειδή μπορεί να χορηγηθούν με ένεση στην άρθρωση για την ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή.
 2. Φυσικοθεραπεία: Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της κίνησης και της δύναμης του ώμου.
 3. Χειρουργική επέμβαση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση ενδέχεται να απαιτηθεί για την ανακούφιση του πόνου και τη βελτίωση της λειτουργίας του ώμου. Συνήθεις χειρουργικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν την αρθροσκόπηση και την αρθροπλαστική.

Πότε απαιτείται χειρουργική αγωγή για την οστεοαρθρίτιδα του ώμου;

Η χειρουργική αγωγή γίνεται απαραίτητη στην περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας του ώμου όταν οι άλλες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές αποδειχθούν ανεπαρκείς για την ανακούφιση του πόνου και την βελτίωση της λειτουργίας του ώμου. Τα κριτήρια για την επιλογή της χειρουργικής αγωγής περιλαμβάνουν:

 1. Στάδιο της νόσου: Η χειρουργική αγωγή είναι πιο πιθανό να είναι αποτελεσματική στα αρχικά στάδια της νόσου, όταν ο αρθρικός χόνδρος δεν έχει υποστεί πλήρη καταστροφή.
 2. Σοβαρότητα των συμπτωμάτων: Η χειρουργική αγωγή μπορεί να απαιτείται όταν τα συμπτώματα της νόσου είναι έντονα και περιορίζουν σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς.
 3. Στυλ ζωής: Η χειρουργική αγωγή μπορεί να απαιτείται για ασθενείς που εμπλέκονται σε δραστηριότητες που απαιτούν εκτενή χρήση του ώμου, όπως αθλητισμός ή επαγγελματική δραστηριότητα.

Οι πιο συνηθισμένες χειρουργικές επεμβάσεις για την οστεοαρθρίτιδα του ώμου περιλαμβάνουν αρθροσκόπηση και αρθροπλαστική.

Η αρθροσκόπηση αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική διαδικασία που εφαρμόζεται για την εξαγωγή του παραβιασμένου αρθρικού χόνδρου και τη δημιουργία ενός νέου ανοίγματος μεταξύ των οστικών επιφανειών. Η αρθροσκόπηση μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση του πόνου και στη βελτίωση της κινητικότητας του ώμου, αλλά δεν είναι πάντα αποτελεσματική σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρή οστεοαρθρίτιδα.

Διαβάστε  Περιπροθετικά κατάγματα

Αντίθετα, η αρθροπλαστική είναι μια πιο επεμβατική χειρουργική διαδικασία, κατά την οποία γίνεται αντικατάσταση της αρθρώσεως με μια τεχνητή αρθρώση. Αυτή η διαδικασία αποτελεί την πλέον αποτελεσματική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα του ώμου και μπορεί να προσφέρει σημαντική ανακούφιση από τον πόνο και βελτίωση της λειτουργίας του ώμου.

Η απόφαση για την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης σε περίπτωση οστεοαρθρίτιδας του ώμου πρέπει να ληφθεί από έναν ειδικό ορθοπεδικό χειρουργό, ο οποίος θα αξιολογήσει τα συμπτώματα του ασθενούς, τη σοβαρότητα της πάθησης και τον τρόπο ζωής του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *