Πολιτική απορρήτου Πολιτική cookie
Κύστη Κόκκυγος
Υγεία
0

Κύστη Κόκκυγος, Αίτια, Συμπτώματα, Θεραπεία

Κύστη Κόκκυγος – Αίτια

Η κύστη κόκκυγος είναι μια μη φυσιολογική κοιλότητα στο δέρμα που βρίσκεται στην περιοχή του κόκκυγα, ανάμεσα στους γλουτούς. Η αιτία της εμφάνισης της κύστης κόκκυγος δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά πιστεύεται ότι οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως:

 • Τριβή μεταξύ των γλουτών: Η τριβή μεταξύ των γλουτών μπορεί να προκαλέσει ρήξη των τριχών και την διείσδυση τους μέσα στο δέρμα.
 • Έκζεμα ή δερματικές παθήσεις: Το έκζεμα και άλλες δερματικές παθήσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κύστης κόκκυγος.
 • Παχυσαρκία: Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει την πίεση στην περιοχή του κόκκυγα και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κύστης κόκκυγος.
 • Κάθιδρυση: Η καθιστική ζωή μπορεί να αυξήσει την πίεση στην περιοχή του κόκκυγα και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κύστης κόκκυγος.
 • Καθιστική εργασία: Η καθιστική εργασία μπορεί να αυξήσει την πίεση στην περιοχή του κόκκυγα και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κύστης κόκκυγος.
 • Εφίδρωση: Η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να αυξήσει την υγρασία στην περιοχή του κόκκυγα και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κύστης κόκκυγος.

Συμπτώματα

Η κύστη κόκκυγος μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να προκαλέσει τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Πόνο: Ο πόνος είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της κύστης κόκκυγος. Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς ή χρόνιος και μπορεί να επιδεινώνεται όταν κάθεστε ή όταν ασκείτε πίεση στην περιοχή του κόκκυγα.
 • Ερυθρότητα και πρήξιμο: Η περιοχή γύρω από την κύστη μπορεί να εμφανιστεί ερυθρή και πρησμένη.
 • Εκροή πύου: Εάν η κύστη μολυνθεί, μπορεί να εκκρίνει πύον.
 • Δυσάρεστη οσμή: Η εκροή πύου μπορεί να έχει δυσάρεστη οσμή.

Προδιαθεσικοί παράγοντες

Η κύστη κόκκυγος αποτελεί μία από τις συχνότερες ασθένειες και συνήθως εμφανίζεται σε νεαρούς άνδρες. Ωστόσο, δεν είναι σπάνιο να εμφανίζεται και σε γυναίκες, ειδικά όταν υπάρχει έντονη τριχοφυΐα στην περιοχή. Στα αρχικά στάδια, η κύστη κόκκυγος δημιουργείται λόγω της εισροής τριχών και μικροβίων από το δέρμα στο δέρμα, λόγω της συνεχούς τριβής στους γλουτούς. Αυτή η τριβή προκαλεί φλεγμονή στην περιοχή, αλλά μπορεί να προληφθεί με την αποτρίχωση της περιοχής.

Διαβάστε  Ηλεκτρονικό Τσιγάρο και Υγεία

Κύστη Κόκκυγος – Συμπτώματα

Με βάση την λεπτομερή ανάλυση του ιστορικού του ασθενούς και την κλινική εξέταση, η διάγνωση της κύστης κόκκυγος μπορεί να επιτευχθεί εύκολα.

Συνήθως, η κύστη κόκκυγος εμφανίζεται αρχικά ως ένα οξύ άλγος στην περιοχή των γλουτών και συνοδεύεται από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Έντονος πόνος
 • Οίδημα (διόγκωση)
 • Ερυθρότητα και θερμότητα
 • Πιθανόν πυρετός (σπανιότερα)

Συνήθως, το απόστημα που δημιουργείται αποστραγγίζεται αυτόματα προς το δέρμα, και αυτό είναι αντιληπτό από τους ασθενείς μέσω της εκροής ενός δυσάρεστου, πυώδους υγρού από την κύστη, ενώ μερικές φορές μπορεί να παρατηρηθεί και μικρή ποσότητα αίματος.

Σε άλλες περιπτώσεις, το απόστημα της κύστης κόκκυγος δεν αποστραγγίζεται αυτόματα, προκαλώντας έντονο πόνο και αναστάτωση στον ασθενή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η διανοιξη του αποστήματος της κύστης κόκκυγος αποτελεί την αναγκαία θεραπεία. Σπανιότερα, η κύστη κόκκυγος εμφανίζεται ως χρόνια φλεγμονή της κοκκυγικής χώρας, προκαλώντας μόνο ήπιο πόνο στην περιοχή, γνωστό και ως κοκκυγοδυνία, ο οποίος επιδεινώνεται συνήθως από το να καθίσει κάποιος για παρατεταμένη ώρα.

Θεραπεία

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος εξαρτάται από το στάδιο της πάθησης.

Στην οξεία φάση της φλεγμονής, η θεραπεία περιλαμβάνει:

 • Αντιβιοτική αγωγή: Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της λοίμωξης.
 • Παροχέτευση του πύου: Εάν η κύστη έχει μολυνθεί και έχει δημιουργηθεί απόστημα, μπορεί να χρειαστεί παροχέτευση του πύου. Η παροχέτευση μπορεί να γίνει με χειρουργική επέμβαση ή με τη χρήση βελόνας.

Στην χρόνια φάση της πάθησης, η θεραπεία περιλαμβάνει:

 • Χειρουργική επέμβαση: Η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγος. Η επέμβαση περιλαμβάνει την πλήρη αφαίρεση της κύστης και των συνδετικών ιστών που την περιβάλλουν.
 • Θεραπεία με λέιζερ: Η θεραπεία με λέιζερ είναι μια λιγότερο επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος. Η θεραπεία με λέιζερ καταστρέφει την κύστη και τους συνδετικούς ιστούς που την περιβάλλουν.
Διαβάστε  Πώς να επιλέξετε τον καλύτερο ορθοπαιδικό;

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος με χρήση του Laser αποτελεί μία σύγχρονη, ασφαλής, ανώδυνη και μόνιμη λύση για αυτό το πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια αυτής της θεραπείας, ο Laser χρησιμοποιείται υπό τοπική αναισθησία και μέθη, εξασφαλίζοντας έτσι ότι ο ασθενής δεν νιώθει πόνο κατά την επέμβαση.

Ο ευέλικτος φωτεινός αυτός λέιζερ διεισδύει εύκολα μέσα στην κύστη κόκκυγος και τα συρίγγια της, εξασφαλίζοντας την θεραπεία τους. Το κύριο πλεονέκτημα της χρήσης του Laser είναι η ταχεία και ακριβής καύση του εσωτερικού τοίχου της κύστης κόκκυγος και των συριγγίων, με αποτέλεσμα τη συγκόλληση τους και την επούλωσή τους, χωρίς σημαντικό μετεγχειρητικό πόνο.

Ειδικά στις μικρές και μεσαίου μεγέθους κύστεις, καθώς και σε περιπτώσεις πολλαπλών συριγγίων, η θεραπεία με Laser προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή χειρουργική προσέγγιση, που απαιτεί εκτεταμένη εκτομή και επιφέρει αυξημένο μετεγχειρητικό πόνο και ανάγκη για συχνές επισκέψεις στον ιατρό για την αλλαγή του χειρουργικού τραύματος για αρκετό διάστημα, η θεραπεία με Laser προσφέρει μια πιο ευέλικτη και γρήγορη ανάρρωση.

Όσον αφορά τη μετεγχειρητική φροντίδα και τις αλλαγές του τραύματος, αυτές είναι απαραίτητες για τις πρώτες 5 ημέρες μετά την επέμβαση. Ωστόσο, αυτές μπορούν να γίνονται ακόμα και στο σπίτι του ασθενούς από οικεία του πρόσωπα, εξολοκλήρου εξαλείφοντας την ανάγκη για καθημερινές επισκέψεις στον ιατρό για τη φροντίδα.

Η διαρκής φλεγμονή μιας δημιουργημένης κύστης κόκκυγος συνήθως οδηγεί στον δημιουργό σύριγγες.

Οι σύριγγες ξεκινούν από την ίδια την κύστη και επεκτείνονται κάτω από το δέρμα, καταλήγοντας στο δέρμα σε διάφορα σημεία και αποστάσεις από την κύστη κόκκυγος. Κατά βάση, αποτελούν προεκτάσεις της κύστης κόκκυγος εντός του υποδόριου λίπους, το οποίο βρίσκεται κάτω από το δέρμα.

Οι σύριγγες της κύστης κόκκυγος συνήθως εξελίσσονται σε σιωπηρή μορφή, χωρίς να προκαλούν συμπτώματα στους ασθενείς, ενώ γίνονται εμφανείς μόνο όταν υπάρχει ξαφνική διαρροή υγρού από μια μικρή τρύπα στο δέρμα που βρίσκεται κοντά στην κύστη κόκκυγος.

Διαβάστε  Κακώσεις στο Γόνατο: Αίτια και πρόληψη

Η θεραπεία των συριγγών της κύστης κόκκυγος είναι εξίσου σημαντική με τη θεραπεία της ίδιας της κύστης κόκκυγος, καθώς η ύπαρξή τους μπορεί να οδηγήσει στην επανεμφάνιση της κύστης κόκκυγος που έχει δημιουργηθεί.

Ο τρόπος αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος εξατομικεύεται ανάλογα με τα συμπτώματα και την παρουσία των συριγγών. Για ασθενείς με οξεία επιδείνωση της κύστης κόκκυγος, η χειρουργική επέμβαση με ανοίγματα και αποστήμανση της κύστης αποτελεί την προτιμώμενη θεραπεία. Αυτή η επέμβαση ανακουφίζει αμέσως τον ασθενή από τον πόνο και τα συμπτώματα της οξείας φλεγμονής. Ωστόσο, δεν αφαιρεί την κύστη κόκκυγος, αλλά ανακουφίζει τον ασθενή από τα έντονα συμπτώματα του αποστήματος. Μετά την πλήρη υποχώρηση της φλεγμονής, οι ασθενείς αυτοί πρέπει να επανεξεταστούν και να υποβληθούν σε τελική αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος και των ενδεχόμενων συριγγών.

Η χειρουργική θεραπεία της κύστης κόκκυγος με λέιζερ είναι μια σύγχρονη, ασφαλής, ανώδυνη και οριστική μέθοδος. Ακόμη και στους ασθενείς που παρουσιάζουν σύριγγες, ο χειρουργικός καυτηριασμός των συριγγών με λέιζερ απαλλάσσει τους ασθενείς από τις συρίγγες και τον κίνδυνο επανεμφάνισης της κύστης κόκκυγος.

Συνεπώς, η παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της κύστης κόκκυγος με νύστερη ή ψαλίδι υπερήχων τείνει να ανακυκλωθεί. Για τους ασθενείς που υποφέρουν από χρόνια φλεγμονή και πόνο, η χειρουργική θεραπεία με λέιζερ αποτελεί την πιο ασφαλή και αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της νόσου.

Πρόληψη

Δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί πλήρως η εμφάνιση της κύστης κόκκυγος, αλλά υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου, όπως:

 • Καθαρισμός και στεγνό καθάρισμα της περιοχής του κόκκυγα μετά το μπάνιο.
 • Αποφυγή της τριβής μεταξύ των γλουτών, φορώντας άνετα ρούχα.
 • Καθημερινή υγιεινή της περιοχής του κόκκυγα, αποφεύγοντας τη χρήση σκληρών σαπουνιών ή προϊόντων καθαρισμού.
 • Ελαττωμένη καθιστική ζωή και άσκηση για την ενδυνάμωση των μυών της περιοχής της πυέλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *