Πολιτική απορρήτου Πολιτική cookie
Αρθροπλαστική Γόνατος
Ορθοπαιδικές ΠαθήσειςΠαθήσεις στο Γόνατο
0

Αρθροπλαστική Γόνατος

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι μια χειρουργική επέμβαση που εκτελείται για την αντικατάσταση ενός φθαρμένου ή τραυματισμένου γόνατος με ένα τεχνητό αρθρόπλασμα. Η επέμβαση αυτή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργία του γόνατος, να μειώσει τον πόνο και να βελτιώσει την κινητικότητα.

Κατά τη διάρκεια μιας αρθροπλαστικής γόνατος, ο χειρουργός αφαιρεί τις φθαρμένες επιφάνειες του γόνατος και αντικαθιστά τον αρθρωτήρα με ένα τεχνητό αρθρόπλασμα. Το αρθρόπλασμα αποτελείται από μεταλλικά και πλαστικά εξαρτήματα, τα οποία συνδέονται με το γόνατο και αναπαράγουν τη λειτουργία του φυσικού γόνατος.

Η αρθροπλαστική γόνατος συνήθως πραγματοποιείται σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρό πόνο στο γόνατο λόγω αρθρίτιδας, τραυματισμού ή άλλων παθήσεων του γόνατος που περιορίζουν σημαντικά την κινητικότητα και την ποιότητα ζωής τους.

Αποθεραπεία μετά από την Αρθροπλαστική Γόνατος

Η αποθεραπεία μετά την αρθροπλαστική γόνατος περιλαμβάνει φυσικές συνεδρίες φυσιοθεραπείας και άσκηση για την αποκατάσταση της κινητικότητας και της δύναμης του γόνατος. Επίσης, οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούν τις οδηγίες του χειρουργού και να περιορίζουν τις δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν πίεση στο γόνατο για ένα διάστημα μετά την επέμβαση.

Ο φυσιοθεραπευτής θα σας βοηθήσει με ασκήσεις για την ενδυνάμωση του γόνατος, την αύξηση της εύκαμψης και της επέκτασης του γόνατος, καθώς και τη βελτίωση της ισορροπίας και της σταθερότητας του γόνατος. Η φυσιοθεραπεία είναι σημαντική για να επανακτήσετε την πλήρη λειτουργικότητα και την κινητικότητα του γόνατος, καθώς επίσης και για την ενίσχυση των γύρω μυών προκειμένου να προστατευθεί το νέο αρθρόπλασμα.

Κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας, θα είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του φυσιοθεραπευτή και του χειρουργού, να παίρνετε τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και τα προφυλακτικά μέτρα που σας έχουν δοθεί, και να περιορίζετε τις δραστηριότητες που μπορεί να ασκήσουν υπερβολική πίεση στο γόνατο κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής σας.

Διαβάστε  Ρήξη Μηνίσκου, Αίτια, Συμπτώματα, Θεραπεία

Παρόλα αυτά, η αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων που υποφέρουν από πόνο στο γόνατο και περιορισμό στην κινητικότητα. Είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον χειρουργό σας τις επιλογές σας και τους κινδύνους και οφέλη πριν αποφασίσετε να υποβληθείτε σε αρθροπλαστική γόνατος. Ο χειρουργός σας θα αξιολογήσει την κατάσταση του γόνατός σας, θα σας εξηγήσει τη διαδικασία της επέμβασης και θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σας.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός θα αφαιρέσει τις φθαρμένες επιφάνειες του γόνατος και θα τις αντικαταστήσει με ένα τεχνητό αρθρόπλασμα. Τα αρθρόπλαστα που χρησιμοποιούνται συνήθως περιλαμβάνουν μεταλλικά εξαρτήματα (όπως τιτάνιο ή ανοξείδωτο ατσάλι) και πλαστικά εξαρτήματα (όπως πολυαιθυλένιο).

Οι κύριες παθήσεις που αντιμετωπίζονται με αρθροπλαστική γόνατος περιλαμβάνουν:

 1. Οστεοαρθρίτιδα: Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια αρθροπάθεια που προκαλεί φθορά του χόνδρου στην επιφάνεια των αρθρικών κεφαλών των οστών. Αυτή η πάθηση μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, φλεγμονή και περιορισμένη κινητικότητα του γόνατος.
 2. Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που προκαλεί φθορά των αρθρικών κεφαλών, συμπεριλαμβανομένου του γόνατος. Αυτή η πάθηση μπορεί να προκαλέσει πόνο, οίδημα και περιορισμένη λειτουργία του γόνατος.
 3. Αρθρίτιδα μετά από τραυματισμό: Μερικοί τραυματισμοί του γόνατος, όπως κατάγματα της άκρης του γόνατος ή σοβαροί τρ
 4. Αρθρίτιδα ρευματοειδούς αιτιολογίας: Αυτή η μορφή αρθρίτιδας είναι αποτέλεσμα αυτοάνοσης αντίδρασης, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα της οργανισμού επιτίθεται στις αρθρικές επιφάνειες, προκαλώντας φθορά του χόνδρου και φλεγμονή. Η αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να είναι απαραίτητη για την ανακούφιση του πόνου και τη βελτίωση της κινητικότητας.
 5. Οστεονέκρωση: Η οστεονέκρωση είναι μια πάθηση όπου οι περιοχές του οστού στο γόνατο αποκτούν μειωμένη παροχή αίματος, γεγονός που οδηγεί στον θάνατο των οστεοκυττάρων και την απώλεια της οστικής μάζας. Σε περιπτώσεις σοβαρής οστεονέκρωσης του γόνατος, η αρθροπλαστική μπορεί να γίνει αναγκαία.
Διαβάστε  Κάταγμα Λεκάνης Κοτύλης: Αποκατάσταση

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Αρθροπλαστικής Γόνατος

Η Ελάχιστα Επεμβατική Αρθροπλαστική Γόνατος (Minimally Invasive Knee Arthroplasty) είναι μια προηγμένη μέθοδος αρθροπλαστικής που έχει ορισμένα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις παραδοσιακές προσεγγίσεις. Αυτά τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν:

 1. Μικρότερες τομές: Κατά την Ελάχιστα Επεμβατική Αρθροπλαστική Γόνατος, οι τομές που απαιτούνται για την πρόσβαση στην αρθρική κοιλότητα είναι πολύ μικρότερες σε σύγκριση με την παραδοσιακή αρθροπλαστική. Αυτό οδηγεί σε μείωση του τραύματος στα περιβάλλοντα μαλακά ιστά και μειωμένη ανάγκη για ξένες συνδέσεις (συρραφές).
 2. Λιγότερη αιμορραγία: Η μικρότερη τραυματικότητα που συνοδεύει την Ελάχιστα Επεμβατική Αρθροπλαστική Γόνατος οδηγεί σε λιγότερη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Αυτό μπορεί να μειώσει την ανάγκη για αιμομαζέματα και την ανάγκη για αίματα από δότες.

Μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του χρόνου ανάρρωσης σε σύγκριση με την παραδοσιακή αρθροπλαστική. Εξαιτίας των μικρότερων τομών και της μειωμένης επεμβατικότητας, οι ασθενείς μπορούν συχνά να ανακάμψουν πιο γρήγορα και να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

 1. Λιγότερος πόνος: Η Ελάχιστα Επεμβατική Αρθροπλαστική Γόνατος μπορεί να προκαλέσει λιγότερο πόνο και αβολία μετά την επέμβαση, καθώς οι μικρότερες τομές μειώνουν την παρεμβολή στους περιβάλλοντες ιστούς.
 2. Βελτιωμένη κοσμητική εμφάνιση: Οι μικρότερες τομές στην Ελάχιστα Επεμβατική Αρθροπλαστική Γόνατος μπορούν να οδηγήσουν σε λιγότερα ουλές και ορατές ενδείξεις της χειρουργικής επέμβασης, προσφέροντας έτσι μια βελτιωμένη κοσμητική εμφάνιση.
 3. χειρουργικού τραύματος, η Ελάχιστα Επεμβατική Αρθροπλαστική Γόνατος μπορεί να συνοδεύεται από λιγότερες επιπλοκές σε σύγκριση με την παραδοσιακή αρθροπλαστική.
 4. Βελτιωμένη λειτουργικότητα: Η Ελάχιστα Επεμβατική Αρθροπλαστική Γόνατος μπορεί να προσφέρει βελτιωμένη λειτουργικότητα του γόνατος μετά την ανάρρωση. Η μειωμένη τραυματικότητα και η γρηγορότερη ανάρρωση μπορούν να επιτρέψουν στους ασθενείς να ανακτήσουν την κινητικότητα και την ικανότητα περπατήματος με μικρότερη δυσκολία.
Διαβάστε  Παιδοορθοπαιδικός & Ορθοπαιδική Παίδων

Ποια η διάρκεια ζωής στην αρθροπλαστική γόνατος;

Η διάρκεια ζωής μιας αρθροπλαστικής γόνατος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία του ασθενούς, η επιπολασμένη πάθηση της αρθροπάθειας, η επίπονη αρθροπλαστική που έγινε (μονόπλευρη ή διπλή), η ποιότητα των χρησιμοποιούμενων εμφυτευμάτων, ο τρόπος ζωής του ασθενούς και η τήρηση των οδηγιών μετά την επέμβαση. Γενικά, η αρθροπλαστική γόνατος έχει καλά αποτελέσματα και μακροχρόνια επιβίωση.

Σύμφωνα με μελέτες, η ποσοστιαία επιβίωση των εμφυτευμάτων σε διάφορες μελέτες αναφέρεται να είναι πάνω από 90% στα 10 έτη, και περίπου 80% στα 20 έτη μετά την επέμβαση. Ωστόσο, πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ επιβίωσης του εμφυτεύματος και ικανοποίησης του ασθενούς. Ακόμη και αν το εμφύτευμα εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά, ο ασθενής μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα όπως πόνος, περιορισμένη κινητικότητα ή απώλεια λειτουργικότητας.

Η διάρκεια ζωής μιας αρθροπλαστικής γόνατος είναι μια συνδυαστική εκτίμηση που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν την ποιότητα της χειρουργικής επέμβασης, την κατάσταση του γόνατος πριν την αρθροπλαστική, την κατάσταση των γύρω ιστών, την ηλικία και τη γενική υγεία του ασθενούς, καθώς και τον τρόπο ζωής του ασθενούς μετά την επέμβαση.

Παρόλο που η πλειοψηφία των ασθενών έχει μακροπρόθεσμη επιβίωση του εμφυτεύματος, δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό όριο για τη διάρκεια ζωής μιας αρθροπλαστικής γόνατος. Σε γενικές γραμμές, η αρθροπλαστική γόνατος αναμένεται να διαρκέσει αρκετά χρόνια, ενδεχομένως καμία δεκαετία ή περισσότερο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *